Η επιστροφή ενός έργου Τέχνης από το Μουσείο Γκετί του Λος Άντζελες, φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των υπολοίπων έργων ζωγραφικής του φημισμένου ολλανδο-εβραίου εμπόρου έργων τέχνης, Ζακ Γκουντστίκερ.

Το Μουσείο Γκετί του Λος Άντζελες συμφώνησε να επιστρέψει ένα έργο ζωγραφικής του 17ου αιώνα, στους κληρονόμους ενός ολλανδού εμπόρου έργων τέχνης του οποίου ολόκληρη η συλλογή λεηλατήθηκε από τους Ναζί, γράφει σήμερα η εφημερίδα Los Angeles Times.

Η συλλογή του Ζακ Γκουντστίκερ αποτελείται από 1400 έργα Τέχνης και κατασχέθηκε όταν ο Γκουντστίκερ εγκατέλειψε την Ολλανδία, μετά την ναζιστική εισβολή του 1940.

 Έτσι πολλά από τα καλύτερα έργα μεταφέρθηκαν στην προσωπική συλλογή του αναπληρωτή του Αδόλφου Χίτλερ, Χέρμαν Γκέρινγκ.

Το Μουσείο Γκετί αγόρασε το έργο αυτό σε δημοπρασία το 1972 για ένα ποσό που δεν αποκαλύφθηκε και ποτέ δεν εξέθεσε τον πίνακα στις συλλογές του.

Η Μαρία φον Σάχερ, συγγενείς του Γκουντστίκερ δήλωσε ότι ελπίζει πως η απόφαση του Γκετί θα ενθαρρύνει άλλα τέσσερα αμερικανικά και καναδικά μουσεία να επιστρέψουν και άλλα έργα ζωγραφικής από την ίδια συλλογή καθώς δήλωσε ότι "είναι πάντα ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό όπως το Μουσείο Γκετί να αποφασίζει να κάνει το σωστό πράγμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και τους κληρονόμους τους".