Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί και ότι η κρίση εκεί θα επιλυθεί με τη διπλωματία.

Στην τηλεοπτική επικοινωνία που έχει κάθε χρόνο με τους πολίτες, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό» για να βοηθήσει το ρωσόφωνο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις αυτονομιστών.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στις διεθνείς συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης που διεξάγονται στη Γενεύη, ο Πούτιν δήλωσε πως αποτελεί ψευδαίσθηση η πεποίθηση ότι με την ισχύ μπορούν να επιλύονται όλα τα προβλήματα στις διεθνείς υποθέσεις.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η άνω βουλή του κοινοβουλίου) έδωσε στον πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ στην Ουκρανία. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», δήλωσε ο Πούτιν.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους (στην ανατολική Ουκρανία) να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους και να καθορίσουν ανεξάρτητα τη μοίρα τους. Θα ασκήσουμε πίεση προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να επεξεργασθούν ένα νέο διεθνή μηχανισμό για την επίλυση προβλημάτων, προσθέτοντας πως σ' ένα μονοπολικό κόσμο με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγα πράγματα αποτρέπουν τους πρωταγωνιστές από τη χρήση βίας.

«Όταν υπάρχει μια ισορροπία ισχύος, τότε υπάρχει επιθυμία για διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως η έκβαση της ουκρανικής κρίσης εξαρτάται από τις «εγγυήσεις» που θα δοθούν για τα δικαιώματα των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία.

«Το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε τι θα γίνει πρώτα -ένα δημοψήφισμα για την αποκέντρωση και το φεντεραλισμό και μετά η εκλογή ή πρώτα η εκλογή (προέδρου)», δήλωσε ο Πούτιν. «Το ζήτημα είναι να είναι εγγυημένα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των ρώσων και των ρωσόφωνων πολιτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν υποστήριξε πως διεξάγεται με απαράδεκτο τρόπο και πως η Ρωσία δεν θα θεωρήσει νόμιμα τα αποτελέσματα των εκλογών, αν η προεκλογική εκστρατεία συνεχισθεί με τον ίδιο τρόπο.

«Η προεδρική εκστρατεία διεξάγεται με απολύτως απαράδεκτο τρόπο... Αν όλα συνεχισθούν έτσι, τότε φυσικά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως νόμιμα αυτά που συμβαίνουν και αυτό που θα συμβεί μετά τις 25 Μαΐου», δήλωσε αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών.

Διορία στο Κίεβο για αποπληρωμή χρεών 

Παράλληλα επεσήμανε πως η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία για τη διέλευση του φυσικού αερίου.

«Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους με αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον», είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας του συστήματος τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Θέτοντας δε χρονική προθεσμία, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να περιμένει ένα μήνα για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, θα κινηθεί απαιτώντας προπληρωμή του φυσικού αερίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει με επιστολή του τους ευρωπαίους ηγέτες με διακοπή της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεν αποπληρώσει τα χρέη του για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γεγονός που θα σημάνει τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη.

Απαντώντας στην επιστολή, η Ευρωπαϊκή Ενωση διεμήνυσε, με ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι είναι πρόθυμη να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Μόσχα για το θέμα.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση παραπέμπει στην πλέον χρήσιμη διαδικασία με την Ρωσική Ομοσπονδία και άλλες πλευρές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά και τις νέες απειλητικές δηλώσεις Πούτιν σχετικά με το φυσικό αέριο στη ρωσική τηλεόραση.