Ένα θαύμα περιμένουν οι συγγενείς των αγνοούμενων του ναυαγίου του επιβατηγού πλοίου στη Νότια Κορέα, την ώρα που οι διασώστες δίνουν μάχη για τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν επιζήσαντες. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 18 και οι διασωθέντες σε 179, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται εκατοντάδες, στην πλειονότητά τους παιδιά.

Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες των επιβατών που διασώθηκαν, οι οποίοι είπαν ότι το πλήρωμα είχε διατάξει να μην μετακινηθούν από τις θέσεις τους παρά την πρόσκρουση. «Περιμέναμε 30 έως 40 λεπτά», είπε μια μαθήτρια γυμνασίου. Ο καπετάνιος, ο οποίος είναι ένας από τους επιζώντες, έδωσε κατάθεσε στο νοτιοκορεάτικο Λιμενικό Σώμα. 

Εντείνονται οι έρευνες

Οι διασώστες όλη τη νύχτα επιχειρούσαν υπό το φως των ισχυρών προβολέων, ωστόσο τα ρεύματα και η μειωμένη υποβρύχια ορατότητα εμπόδισαν τους δύτες να μπουν στο εσωτερικό του βυθισμένου πλοίο και να ελέγξουν τις δεκάδες καμπίνες. «Δεν κατάφεραν να εισέλθουν στις καμπίνες» είπε ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής. 

Το κρουαζιερόπλοιο Sewol πλήρε κλίση χθες και βυθίστηκε ενώ ήταν καθοδόν προς το νησί Τζετζού της Νότιας Κορέας μεταφέροντας εκατοντάδες νεαρούς μαθητές ενός σχολείου της Σεούλ. 

Το Sewol έστειλε σήμα κινδύνου στις 09:00 τοπική ώρα της Τετάρτης ( 03:00 ώρα Ελλάδας της Τέταρτης). Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι γνωστά , αλλά οι αναφορές αυτοπτών μαρτύρων λένε το πλοίο προσέκρουσε πιθανώς σε ύφαλο.

Νύχτα αγωνίας για τους συγγενείς

Νεκρική σιωπή επικρατεί στο γυμναστήριο, όπου είναι συγκεντρωμένες οι οικογένειες των αγνοουμένων του ναυαγίου.

Αρκετοί είναι οι γονείς που κατηγορούν την κυβέρνηση της χώρας για ελλειπή προσπάθεια στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς και για απόκρυψη πληροφοριών.

Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι έλαβαν μηνύματα από τα παιδιά τους, που ήταν παγιδευμένα στο εσωτερικό του πλοίου μετά το ναυάγιο, αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν διασταυρωθεί.

Βίντεο λίγο πριν το ναυάγιο

Νωρίτερα, το Sky News έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου.

Στο βίντεο απεικονίζονται τα παιδιά τρομαγμένα, να φορούν σωσίβια και να προσπαθούν να κρατηθούν καθώς το πλοίο έχει ήδη πάρει μεγάλη κλίση.

Οι επιβάτες περιμένουν τη διάσωσή τους καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες τουςπολλοί διασωθέντες κατήγγειλαν ότι οι υπεύθυνοι του πλοίου τους καθησύχαζαν και τους ζητούσαν να μείνουν ψύχραιμοι. «Περιμέναμε 30 έως 40 λεπτά», είπε μια μαθήτρια.

Σύμφωνα με το Sky Νews δεν έχει διασταυρωθεί εάν το βίντεο είναι αληθινό αλλά η ημερομηνία του είναι 16 Απριλίου.