Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Μπεντζέτ Πατσόλι, παραιτήθηκε σήμερα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι η εκλογική διαδικασία που τον έβγαλε πρόεδρο πριν από ένα μήνα δεν ήταν συνταγματική.

Ο κ. Πατσόλι πάντως δήλωσε ότι θα συμμετέχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές ελπίζοντας να τις κερδίσει, ενώ η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο έγινε από τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης την Δημοκρατική Ενωση του Κόσοβου (LDK) και τη Συμμαχία για το μέλλον του Κόσοβου (ΑΑΚ) που κατάγγειλαν σοβαρές παραβιάσεις και νοθεία κατά την εκλογική διαδικασία καταγγέλλοντας παράλληλα ότι ήταν αντισυνταγματικό το ότι δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος πέραν του κ. Πατσόλι στις προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα "να υπάρξει μια γρήγορη συνταγματική λύση" στην πολιτική κρίση που ξέσπασε με την παραίτηση Πατσόλι, ενώ παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση "να αναλάβει τις ευθύνες της".

Ο κ. Θάτσι ζήτησε από τη Βουλή να βρει μια συνταγματική λύση και από την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της. Ο ίδιος κάλεσε την αντιπολίτευση να έχει θετικό ρόλο και να συμμετέχει ενεργά στη δημοκρατική ζωή.

Η εκλογή του Πατσόλι, ήταν αντισυνταγματική,σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς στην εκλογική διαδικασία έπρεπε, σύμφωνα με το άρθρο 82 του Συντάγματος, να συμμετέχουν τουλάχιστον 80 από τους 120 βουλευτές και τελικά συμμετείχαν μόνο 67 και αυτό αποτελεί παραβίαση του συγκεκριμένου άρθρου. Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται επίσης ότι η απουσία δεύτερου υποψηφίου για την προεδρία κρίνεται αντισυνταγματική.

Δύο δικαστές εκτίμησαν ότι πιθανόν μετά την απόφαση του δικαστηρίου να υπάρξει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών μέσα σε 45 μέρες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η νέα πολιτική κρίση στο Κόσοβο αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου υπό την αιγίδα της ΕΕ για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την καλύτερη διαβίωση του πληθυσμού.