Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ είχε χαθεί πριν από την κρίση στην Ουκρανία, πρόσθεσε όμως ότι θέλει να αποκαταστήσει τη συνεργασία των δύο χωρών.

Για να επιτευχθεί αυτό, είπε ο Πούτιν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν τα συμφέροντα των άλλων και το διεθνές δίκαιο.

«Σε ένα βαθμό η εμπιστοσύνη είχε χαθεί, αλλά δεν πιστεύουμε πως φταίμε εμείς», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος επικοινωνώντας μέσω τηλεοράσεως με τους ρώσους πολίτες. «Οι ΗΠΑ μπορούν να δρουν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά στη Ρωσία δεν επιτρέπεται να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της».

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πως η προσάρτηση εκ μέρους της της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, επηρεάσθηκε εν μέρει από την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στα σχέδια να εγκαταστήσουν στην ανατολική Ευρώπη στοιχεία μιας αμυντικής πυραυλικής ασπίδας και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι τροφοδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών όπως στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Όταν η υποδομή ενός στρατιωτικού συνασπισμού κινείται προς τα σύνορά μας, μας προκαλεί μερικές ανησυχίες και ερωτήματα. Χρειάζεται να λάβουμε κάποια μέτρα ως απάντηση», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η απόφασή μας για την Κριμαία οφειλόταν εν μέρει... στη σκέψη πως, αν δεν κάνουμε τίποτε, τότε κάποια στιγμή, καθοδηγούμενο από τις ίδιες αρχές, το ΝΑΤΟ θα παρέσερνε και την Ουκρανία στους κόλπους του και θα έλεγαν: 'Δεν έχει καμιά σχέση με σας'».

Ο Πούτιν κατηγόρησε την 28μελή ατλαντική συμμαχία ότι επιδιώκει να απωθήσει τη Ρωσία από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν τη βάση τους στη Σεβαστούπολη, μια πόλη της τσαρικής εποχής.

«Πλοία του ΝΑΤΟ θα κατέληγαν στην πόλη της ρωσικής ναυτικής δόξας, τη Σεβαστούπολη», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη πως η Μόσχα θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον σχετικά με τις αντιρρήσεις της στα αμερικανικά σχέδια πυραυλικής άμυνας, αλλά θα λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ασφάλειά της.

«Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων κοντά στα σύνορά μας ακυρώνει τις θέσεις των στρατηγικών χερσαίων πυραύλων μας ... Πρέπει να κάνουμε κάτι ως απάντηση. Τροφοδοτείται μια κούρσα εξοπλισμών», δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα συνεχίσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του ρωσικού λαού», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.