Εάν δεν αξιολογηθεί η ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί στο Κυπριακό, είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια άλλη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Χανες Σβόμποντα στην Κίπρις, προσθέτοντας «ή τώρα ή καθόλου».

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας, Οσμάν Καλφάογλου στο Στρασβούργο, και όπως αναφέρεται, ο κ. Σβόμποντα ζήτησε από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στην κοινωνία. Με το κοινό ανακοινωθέν στις 11 Φεβρουαρίου, δημιουργήθηκε μια νέα ευκαιρία στο Κυπριακό που πρέπει να αξιολογηθεί πρόσθεσε, λέγοντας ότι υπάρχει θέληση για λύση και αυτή είναι πιθανή για την επανένωση του νησιού. «Θεωρώ ότι είναι πολύ πολύ σημαντικό να μην χάσουμε το ανοικτό παράθυρο αυτής της ευκαιρίας» ανέφερε.

Δεν ξέρει, συνέχισε, πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η ευκαιρία, αναφέροντας ότι οι άνθρωποι στο νησί έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τον διαχωρισμό και η δημογραφία του νησιού αλλάζει κάθε μέρα. Χρειάζεται άμεσα μια λύση και δεν είναι σημαντικό εάν αυτή έρθει το 2014 ή το 2015, είπε, υποδεικνύοντας πως «το σημαντικό είναι να μην χαθεί η ευκαιρία».

Γνωρίζει, πρόσθεσε ο Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ότι στην Τουρκία υπάρχουν προβλήματα και μετά τις Προεδρικές εκλογές μπορεί να ακολουθήσει ένας ανασχηματισμός. «Όμως το σημαντικό είναι να καταλάβει η ε/κ κοινότητα και η διεθνής κοινότητα ότι εάν δεν είναι έτοιμοι για μια λύση τώρα, στο μέλλον θα είναι πολύ πολύ δυσκολότερο».

Ο κ. Σβόμποντα είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια ομοσπονδία κάτω από ένα κράτος, λέγοντας πως πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της λύσης και αυτό υπαγορεύει η ευρωπαϊκή σκέψη και προσέγγιση. «Μια ενωμένη Κύπρος, μέλος της ΕΕ, είναι η καλύτερη λύση γιατί προσφέρει και στις δύο κοινότητες τις περισσότερες ευκαιρίες για να αναπτυχθούν».

Τάχθηκε δε υπέρ της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως το πακέτο – όπως είπε – των Βαρωσίων ή παρόμοια πακέτα. Αυτό, είπε, θα αυξήσει την πιθανότητα να επιτύχουμε μια λύση, κάνοντας λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τεθεί. «Αυτό μπορεί να αρχίσει με την επιστροφή των Βαρωσίων, το απευθείας εμπόριο, τις απευθείας πτήσεις. Εδώ υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα».

Ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών ενθάρρυνε τους Τουρκοκυπρίους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, λέγοντας πως γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι εύκολο και πως η εκλογή ενός εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ρεαλιστική.

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι η χώρα βρίσκεται πιο μακριά σε σχέση με την υποψηφιότητά της όσο πριν δύο χρόνια, λέγοντας ότι ο Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία με έναν εθνικιστικό και αυταρχικό τρόπο και πως η ΕΕ έχει αρκετούς λόγους για να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι με το οποίο ο ίδιος είναι εναντίον, ενώ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των κεφαλαίων 23 και 24. Ποτέ, σημείωσε, δεν κατάλαβε γιατί οι Ελληνοκύπριοι είναι εναντίον του ανοίγματος του κεφαλαίου 23, υποστηρίζοντας ότι εάν η Κύπρος άρει τα εμπόδια για το άνοιγμα των κεφαλαίων ο δρόμος για την Τουρκία θα είναι πολύ πιο δύσκολος, γιατί θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει πραγματικά τα κεφάλαια.