Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα κατέφυγε στην Βρετανία, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης.

Νωρίτερα, ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα δεν αυτομόλησε αλλά ταξιδεύει στο εξωτερικό για μία διπλωματική αποστολή.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης τόνισε ότι ο Μούσα Κούσα, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενος για τις επιθέσεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι εναντίων αμάχων και συμπλήρωσε ότι "αυτομόλησε. Δεν ήταν καθόλου χαρούμενος. Δεν υποστηρίζει τις κυβερνητικές επιθέσεις σε αμάχους. Αναζητά καταφύγιο στην Βρετανία και ελπίζει ότι θα του συμπεριφερθούν καλά" ανέφερε ο Νόμαν Μπένοτμαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λίβυος ΥΠΕΞ, Μούσα Κούσα, ταξίδεψε στο Λονδίνο "με τη δική του θέληση", αφού αποφάσισε να πάψει να εκπροσωπεί πλέον την κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι στη διεθνή κοινότητα, παραιτούμενος από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, της Λιβύης.

Στην ίδια ανακοίνωση ωστόσο αναφέρεται ότι η Βρετανική κυβέρνηση ενθαρρύνει, όσους από το περιβάλλον του Λίβυου ηγέτη, εξετάζουν το ενδεχόμενο να τον εγκαταλείψουν.

Τυνησία: "Πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Καίντ Σεμπσί, ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην οικογένεια, αλλά και στον ίδιο τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ενώ δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση, λέγοντας ότι ήταν " το λιγότερο που μπορούσαμε να πράξουμε ".

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της Τυνησίας, ο Σέμπσι, δήλωσε ότι " Δεν διστάσαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση ".

Κυβερνητική πηγή της Τυνησίας είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα, ότι υπήρχαν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, που ανήκαν στην οικογένεια του Καντάφι.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης της Τυνησίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Λιβύη έχει πληθώρα επενδύσεων στην Τυνησία, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία, αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων, αλλά και σημαντική συμμετοχή σε εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου.