Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι ηχογράφησε μυστικά και στη συνέχεια διέρρευσε στον Τύπο μία από τις ιδιωτικές συζητήσεις τους την εποχή που ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Δανίας.

«Συναντηθήκαμε και συζητήσαμε. Αποκαλύφθηκε ότι είχε μαζί του ένα μαγνητόφωνο και κατέγραψε τη συνομιλία μας μυστικά και στη συνέχεια τη δημοσιοποίησε στον Τύπο», δήλωσε ο Πούτιν στην ετήσια τηλεοπτική του συνέντευξη στην οποία δέχεται ερωτήσεις από τον λαό.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά και στα μάτια μου. Είναι παράλογο, το καταλαβαίνετε;», πρόσθεσε.

«(Ο Ράσμουσεν) εξήγησε ότι κατέγραψε τη συνομιλία αυτή για τους μεταγενέστερους», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Φυσικά με κολάκεψε, όμως το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να με προειδοποιήσει ή να ζητήσει την άδειά μου προτού δημοσιοποιήσει τις συζητήσεις αυτές».

«Η εμπιστοσύνη είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Είναι ζήτημα κλειδί: η εμπιστοσύνη μεταξύ ανθρώπων και κρατών», κατέληξε ο Πούτιν.

Ο Ράσμουσεν διετέλεσε πρωθυπουργός της Δανίας από το 2001 ως το 2009, πριν αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Βορειοατλαντική Συμμαχία απέρριψε ως «ανοησίες» τις κατηγορίες αυτές του Πούτιν.

«Οι κατηγορίες αυτές είναι πλήρεις ανοησίες. Στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Δανίας, ο Φογκ Ράσμουσεν ποτέ δεν έφερε μαγνητόφωνο για να ηχογραφήσει τις συναντήσεις του με τον Πούτιν ή με οποιονδήποτε άλλο», απάντησε ο Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Γενικά, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις παράνομες και έκνομες ενέργειές της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά κατηγοριών εναντίον του ΝΑΤΟ οι οποίες παραποιούν τα γεγονότα», πρόσθεσε.