Δεκάδες Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι διαδήλωσαν σήμερα στο Κάιρο για να απαιτήσουν από τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλειά τους, μετά τους θανάτους και τους τραυματισμούς πολλών συναδέλφων τους οι οποίοι κάλυπταν τις πολιτικές ταραχές στη χώρα.

Με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Τύπου της Αιγύπτου, τον Ντιάα Ρασουάν, ορισμένοι από τους διαδηλωτές είχαν φορέσει συμβολικά λευκά σάβανα, στα οποία είχαν γράψει το σύνθημα: «Το αίμα των δημοσιογράφων δεν είναι φθηνό». Άλλοι, είχαν κλείσει τα στοματά τους με ταινία και κρατούσαν στυλό και κάμερες.

Η διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Ένωσης πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες αφότου δύο φωτοειδησεογράφοι τραυματίστηκαν ενώ κάλυπταν συγκρούσεις που ξέσπασαν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και φοιτητών υποστηρικτών του πρώην προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Τον περασμένο μήνα, ένας δημοσιογράφος ο οποίος εργαζόταν για την ανεξάρτητη εφημερίδα Ντούστουρ υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από πυρά καραμπίνας ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει στο ανατολικό Κάιρο μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και συγκεντρωμένων που διαδήλωναν υπέρ του Μόρσι.

Η αστυνομία και η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι αλληλοκατηγορήθηκαν για το θάνατο του δημοσιογράφου.

Συνολικά δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αίγυπτο από το 2011, όταν ξέσπασε η λαϊκή εξέγερση που εξεδίωξε από την εξουσία τον πρώην πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

TAGS