Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο ζητά από το μεταβατικό πρόεδρο να εξετάσει το ενδεχόμενο της επαναφοράς σε ισχύ της υποχρεωτικής στράτευσης των πολιτών, απέναντι στη ρωσική «επίθεση» εναντίον ουκρανικών εδαφών.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε «προτείνει στο μεταβατικό πρόεδρο (Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου) να επαναφέρει χωρίς καθυστέρηση την υποχρεωτική στράτευση», προκειμένου να «ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας έναντι της επιθετικότητας της Ομοσπονδίας της Ρωσίας».

Η ουκρανική κυβέρνηση κατήργησε την υποχρεωτική στράτευση νωρίτερα φέτος, στο πλαίσιο ενός νόμου που υιοθετήθηκε το 2013 ενώ ήταν πρόεδρος ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας μετρούν 130.000 στρατιώτες.

Αντιμετωπίζουν ωστόσο χρόνια έλλειψη εξοπλισμού, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι ανάγκες σε στολές και εξοπλισμό προστασίας, για παράδειγμα, δεν καλύπτονται παρά σε ποσοστό 30-40%, ανέφερε σήμερα ο αντιπρόεδρος του τμήματος διαχείρισης του υπουργείου Άμυνας, Αρκάντι Στουτζίκ. Υπάρχει έλλειψη κυρίως σε αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

«Η υπάρχουσα κατάσταση μας κατέλαβε σε μια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μεγάλες ελλείψεις» αναγνώρισε ο ίδιος αναφερόμενος στη ρωσική «επίθεση» την οποία καταγγέλλουν οι αρχές του Κιέβου, όπως χαρακτηρίζουν τις αποσχιστικές εξεγέρσεις στα ανατολικά της χώρας.

Ο υπουργός απεύθυνε έκκληση για βοήθεια από άλλες χώρες και έδωσε παραγγελίες σε εξειδικευμένες τοπικές επιχειρήσεις. «Η Γαλλία ήδη μας χορήγησε αλεξίσφαιρα γιλέκα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας» είπε ο ίδιος.

Εξήγησε ότι από τα 100 εκατομμύρια γρίβνα (5,5 εκατομμύρια ευρώ) που συγκεντρώθηκαν μετά από συνδρομή των πολιτών τα 51,8 εκατομμύρια γρίβνα (2,9 εκατομμύρια ευρώ) έχουν ήδη ξοδευτεί για την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων και υπνόσακων.

Πρόσθετη βοήθεια από τις ΗΠΑ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον θα στείλει στην Ουκρανία  επιπρόσθετη μη θανάσιμη στρατιωτική βοήθεια, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για ιατρικές προμήθειες και κράνη.

«Τηλεφώνησα σήμερα το πρωί στον προσωρινό υπουργό Άμυνας (του Κιέβου Μιχαήλο Κοβάλ) για να του πω ότι ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα ενέκρινε μια επιπρόσθετη μη θανάσιμη στρατιωτική βοήθεια», σημείωσε ο Χέιγκελ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Πεντάγωνο έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Τόμας Σιέμονιακ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια θα μπορούσαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία», κατέληξε ο Χέιγκελ.

Η νέα αμερικανική βοήθεια ακολουθεί της ανακοίνωσης χθες του ΝΑΤΟ ότι θα αποστείλει περισσότερα πλοία, αεροσκάφη και στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη «εντός ημερών». Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.