Σε συμφωνία για κοινό έγγραφο που θα αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία κατέληξαν οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Γενεύη.

«Όλες οι πλευρές στην Ουκρανία πρέπει να απόσχουν από βία, εκφοβισμό, και προκλήσεις», σημείωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Προσέθεσε πως το Κίεβο έχει διαβεβαιώσει πως θα προχωρήσει σε «συμμετοχική, διαφανή και υπεύθυνη» συνταγματική αναθεωρητική διαδικασία.

Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα πρέπει να είναι «άμεση», όπως τόνισαν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ο κ. Κέρι προειδοποίησε ωστόσο όπως «το έργο δεν έχει τελειώσει» έως ότου να εφαρμοστεί η συμφωνία. Τόνισε πως επανάληψη περιστατικών όπως οι καταλήψεις κτηρίων στις πόλεις Σλαβιάνσκ και Ντόνετσκ θα προκαλέσουν «απάντηση» της Δύσης και την επιβολή «περαιτέρω κόστους» στη Ρωσία.

Παράλληλα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα αποσύρει τους στρατιώτες της που βρίσκονται κατά μήκος της μεθορίου με την Ουκρανία μόλις εφαρμοστούν τα στάδια για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις κυρώσεις τους κατά των Ρώσων ιδιωτών, πρόσθεσε ο Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε ωστόσο σαφές ότι και τα δύο αυτά βήματα δεν θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε επίσης όσον αφορά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για την υποχρέωση να καταχωρούνται ως Ουκρανοί εβραίοι αυτοί που είναι του θρησκεύματος αυτού σε μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, στην οποία σημειώνονται ταραχές.

«Αυτό δεν είναι μόνον κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, είναι και ανάρμοστο. Είναι κάτι πέραν του απαράδεκτου», σημείωσε.

Λαβρόφ: Η κρίση να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του τόνισε πως οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν πως η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς, αλλά και ότι το Κίεβο θα πρέπει θα βοηθήσει τις επιμέρους επαρχίες να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

«Το έγγραφο καλεί σε άμεση έναρξη εθνικού διαλόγου μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας» επεσήμανε ο Λαβρόφ και κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τα όπλα και να αποχωρήσουν από τα κατειλημμένα κτίρια.

«Ανάμεσα στα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν περιλαμβάνεται ο αφοπλισμός όλων των παράνομων ομάδων και η επιστροφή στις αρχές όλων των κτιρίων» είπε χαρακτηριστικά, και προσέθεσε πως «θα προκηρυχθεί αμνησία για όλους τους διαδηλωτές, εκτός από αυτούς που διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα».

«Ο ΟΑΣΕ θα εποπτεύει την την κατάσταση και θα πρέπει να παίξει μεγάλο ρόλο βοηθώντας την Ουκρανία να επιλύσει την κρίση», είπε ακόμα και προσέθεσε πως η Ρωσία θα υποστηρίξει τον οργανισμό στο έργο του.

«Δεν θέλουμε να στείλουμε στρατιώτες στην Ουκρανία» επεσήμανε ο Λαβρόφ, ενώ σχετικά με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την Ουκρανία για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα Ρώσων πολιτών, δήλωσε πως πρόκειται για «μη φιλικά μέτρα».

Διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας (στα αγγλικά):