Οι ΗΠΑ εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους αναφορικά με την τήρηση από τη Ρωσία της συμφωνίας της Γενεύης ενώ επανέλαβαν τις απειλές για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

«Η συμφωνία έχει τεθεί αμέσως σε ισχύ, ξεκάθαρα λοιπόν υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν» προκειμένου να αρχίσει η αποκλιμάκωση στα ανατολικά της Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Πσάκι, μια ημέρα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη μεταξύ της Ουάσιγκτον, της Μόσχας, του Κιέβου και των Βρυξελλών.

«Δεν πρόκειται να προβώ σε μια πρόβλεψη για το βαθμό εμπιστοσύνης μας. Θα έλεγα ότι είμαστε αντικειμενικοί όσον αφορά τον απολογισμό της Ρωσίας, στο παρελθόν, σχετικά με το ότι δεν εφαρμόζει τα μέτρα» που έχουν συμφωνηθεί, σχολίασε η Πσάκι.

«Θα δούμε εάν, αυτήν την φορά, δράσουν» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εάν δε λάβουν μέτρα, θα υπάρξουν συνέπειες» επανέλαβε σήμερα η Πσάκι, αναφερόμενη στις απειλές για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, τις οποίες εκτόξευσαν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, στην περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας της Γενεύης.

«Εμείς είμαστε αντικειμενικοί, υπό την έννοια ότι θέλουμε να τους δούμε να ενεργούν. Δεν είναι απλώς το να έχουμε μια συμφωνία στο χαρτί» επέμεινε η αξιωματούχος.