Ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος της ένοπλης αυτής ισλαμιστικής οργάνωσης για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Δευτέρα στην Αμπούζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, από την οποία έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 75 άνθρωποι, σύμφωνα με βίντεο που απεστάλη σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εμείς είμαστε αυτοί που διοργάνωσαν την επίθεση στην Αμπούζα», δηλώνει ο Σεκάου στο βίντεο αυτό διάρκειας 28 λεπτών.
Η φονικότερη αυτή επίθεση, που έχει γίνει ποτέ στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, σημειώθηκε σε έναν σταθμό λεωφορείων που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Αυτή ήταν επίσης η πρώτη σημαντική επίθεση που γίνεται εδώ και δύο χρόνια στην Αμπούζα.

Στόχος της ήταν να υπογραμμίσει την ικανότητα της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης να πλήξει οποιοδήποτε μέρος της χώρας αυτής, την ώρα που ο πρόεδρός της Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος επικρίνεται έντονα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση, διαβεβαιώνει ότι έχει αποδυναμώσει τους ισλαμιστές.

Ο Σεκάου σημείωσε εξάλλου ότι μαχητές του κινήματός του βρίσκονται στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. "Βρισκόμαστε στην πόλη σας", δήλωσε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Τζόναθαν.

Οι ΗΠΑ έχουν καταχωρήσει τον ηγέτη της Μπόκο Χαράμ στον κατάλογό τους με τους τρομοκράτες και προσφέρουν αμοιβή 7 εκατομμυρίων δολαρίων (5,1 εκατομμύρια ευρώ) για την σύλληψή του.

Μερικές ώρες μετά την βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στην Αμπούζα, ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σε ένα λύκειο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και απήγαγαν 129 μαθήτριες. Η απαγωγή αυτή αποδόθηκε επίσης στην Μπόκο Χαράμ.

Οι 44 από τις 129 μαθήτριες που απήχθησαν έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν μέχρι στιγμής και ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση για την διάσωσή τους.