current views are: 1

19 Απριλίου 2014
Δημοσίευση14:40

Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουινέας, ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Δημοσίευση 14:40’
αρθρο-newpost

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουινέας, ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουινέας, ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Παπούα Νέα Γουινέα και τα Νησιά του Σολομώντα, ανακοίνωσε παράλληλα το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αργότερα η προειδοποίηση αυτή ήρθη.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Πανγκούνα, στο νησί Μπουγκαινβίλ, διευκρίνισε το USGS. Πρόκειται για το δεύτερο σεισμό που σημειώνεται στην περιοχή μετά εκείνον των 6,6 βαθμών που καταγράφθηκε λίγες ώρες νωρίτερα.

Ο σεισμός έπληξε την περιοχή λίγο πριν τις 23:30 τοπική ώρα (1630 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Το σεισμό αυτόν ακολούθησε 20 λεπτά αργότερα μια δεύτερη δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών στην ίδια ζώνη με βάθος στα 69 χιλιόμετρα.

Τουλάχιστον 6 ισχυρές σεισμικές δονήσεις έχουν πλήξει περιοχές κοντά στο Μπουγκαινβίλ την τελευταία και πλέον εβδομάδα, περιλαμβανομένης μιας δόνησης 7,3 βαθμών στις 11 Απριλίου, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές.
«Σίγουρα είναι έντονο, εντονότερο απ’ ό,τι συνήθως» δήλωσε ο Τζόναθαν Μπαθγκέιτ, ένας σεισμολόγος στη γεωεπιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας. «(Η έξαρση των σεισμών) εκτονώνει κάποια πίεση από το τεκτονικό ρήγμα, αλλά δε μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός άλλου ισχυρού σεισμού».

Ο σεισμός θα έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Μπουγκαινβίλ και τα γύρω νησιά, ωστόσο δεδομένης της θέσης του πάνω στο επονομαζόμενο «Δακτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού» όπου οι σεισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο, δεν αναμένεται να υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές, υποστήριξε ο Μπεθγκέιτ.

Εντούτοις ένα τσουνάμι ίσως να έπληξε τοπικά την περιοχή, προσέθεσε. Οι μετρήσεις κατέδειξαν ότι παρήχθη ένα μικρό κύμα, ανακοίνωσε το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το 1998 μια σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών προκάλεσε ένα τσουνάμι που σάρωσε τα χωριά κοντά στο Αιτάπε στις βόρειες ακτές της Παπούας Νέας Γουϊνέας προκαλώντας τον θάνατο 2000 ανθρώπων.


σχετικα αρθρα