Oι δύτες περισυνέλεξαν τα πρώτα πτώματα μέσα από το πλοίο, που ναυάγησε στα ανοικτά της Νότιας Κορέας πριν από τέσσερις ημέρες με 476 επιβαίνοντες, ανακοίνωσε σήμερα η ακτοφυλακή κι ενώ οι αποκαλύψεις για τις ευθύνες της τραγωδίας συνεχίζονται.

Τα τρία πτώματα έφεραν τα σωσίβιά τους, είπε ο υπεύθυνος, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για δύο άνδρες, ενώ το φύλο του τρίτου πτώματος, δεν έχει μέχρι στιγμής, επιβεβαιωθεί.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι επρόκειτο για τρεις νεκρούς που είχαν ήδη εντοπιστεί κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης επιχείρησης, όμως δεν τους είχαν ανεβάσει στην επιφάνεια.

Οι ομάδες διάσωσης έχουν προγραμματίσει να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο κουφάρι του πλοίου, το οποίο ναυάγησε την Τετάρτη, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ακτοφυλακής.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών αυτού του δυστυχήματος έχει ανέβει στους 36, ενώ 266 άνθρωποι παραμένουν μέχρι αυτήν την ώρα αγνοούμενοι.

Άπειρη αξιωματικός στο πηδάλιο του πλοίου

Νωρίτερα, έγινε γνωστό από το δίκτυο Arirang ότι η 26χρονη τρίτη αξιωματικός, που βρισκόταν στο πηδάλιο του νοτιοκορεατικού πλοίου την ώρα που σημειώθηκε η τραγωδία, δεν είχε οδηγήσει ποτέ ξανά πλοίο σε αυτήν την διαδρομή. Η διαδρομή αυτή είναι γνωστή λόγω των ισχυρών ρευμάτων που υπάρχουν στην περιοχή.

Ο 69χρονος πλοίαρχος του πλοίου, Λι Τζουν Σέοκ, συνελήφθη σήμερα το πρωί κατηγορούμενος για αμέλεια μαζί με άλλα δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου, στα οποία περιλαμβάνεται η υποπλοίαρχος που βρισκόταν στο πηδάλιό του όταν αυτό ναυάγησε.

Την πληροφορία που μετέδωσε το Arirang επιβεβαίωσαν αργότερα σήμερα και οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα. Σύμφωνα με αυτούς, η τρίτη αξιωματικός ήταν αυτή που οδηγούσε το Sewol στην διαδρομή αυτή όταν το πλοίο πήρε κλίση και ανατράπηκε --για πρώτη φορά στην σταδιοδρομία της.

Το δικαστήριο που έδωσε εντολή για την σύλληψη του πλοιάρχου και των δύο μελών του πληρώματος του πλοίου ανακοίνωσε ότι προχώρησε στο μέτρο αυτό για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ύποπτοι να αποκρύψουν ή να καταστρέψουν στοιχεία.

Ερωτηθείς αφού παρουσιάστηκε στο δικαστήριο γιατί δόθηκε εντολή στους μαθητές που επέβαιναν στο Sewol να παραμείνουν στις καμπίνες τους αντί να εγκαταλείψουν το πλοίο, ο πλοίαρχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η εκκένωση του πλοίου καθυστέρησε λόγω των φόβων που υπήρχαν ότι τα ισχυρά και κρύα ρεύματα θα παρέσυραν τους ανθρώπους που θα έπεφταν στην θάλασσα.

Αν οι άνθρωποι εκκένωναν το πλοίο που βυθιζόταν, οι ζωές τους θα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν είχαν καταφτάσει ακόμη στην περιοχή σκάφη διάσωσης, σημείωσε ο Λι.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το πορθμείο γύρισε απότομα και πήρε κλίση, ίσως λόγω μιας μετατόπισης στο φορτίο που μετέφερε, ενώ μέλη του πληρώματος δήλωσαν ότι ο καπετάνιος, ο οποίος δεν βρισκόταν αρχικά στην γέφυρα, προσπάθησε να το επαναφέρει, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ορισμένοι συγγενείς των περισσότερων από 200 παιδιών που αγνοούνται προσέφεραν σήμερα δείγμα του DNA τους για να βοηθήσουν στην αναγνώριση των σορών, καθώς όσο περνούν οι ώρες η επιχείρηση διάσωσης μετατρέπεται μάλλον σε μια αποστολή περισυλλογής των νεκρών που έχουν εγκλωβιστεί στο κύτος του Sewol.

Περίπου 270 πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στο πλοίο, το οποίο μετέφερε επίσης αυτοκίνητα.

Ειδικοί που επικαλείται το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Γιονχάπ δήλωσαν ότι επιβάτες θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε θύλακες με αέρα εντός του πλοίου για 72 ώρες.

Περίπου 650 αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής μετέχουν στις έρευνες, μαζί με πολίτες που είναι δύτες, σύμφωνα με το Γιονχάπ.