Ο «οδικός χάρτης» μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας – ΗΠΑ – ΕΕ κράτησε μόλις δύο ημέρες. Για ακόμη μία φορά η ανατολική Ουκρανία έγινε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων και ομάδων πιστών στην νέα κυβέρνηση του Κιέβου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε, στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο αλλά και δημοσιογράφους από την περιοχή στην ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν τρεις φιλορώσοι και ένας από τους επιτιθέμενους.

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση Rossiya 24, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στο Σλαβιάνσκ, μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι πέντε: δύο από τους δράστες και τρεις από την ομάδα των φιλορώσων που έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη. 

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο οδόφραγμα που έχουν στήσει οι αυτονομιστές στο χωριό Μπιλμπάσιφκα που απέχει μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Σλαβιάνσκ, ανέφερε ο τοπικός αξιωματούχος Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ  ανακοίνωσε πως  μεταβαίνει στο ανατολικό τμήμα της χώρας προκειμένου να επιθεωρήσει τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς.

Ο Αβάκοφ δεν διευκρινίζει ωστόσο αν η επίσκεψή του αυτή στο ανατολικό τμήμα της χώρας συνδέεται με την ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί μια ισχυρή θέση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα οι εθνικιστές του Δεξιού Τομέα της Ουκρανίας διέψευσαν σήμερα ότι οι ίδιοι διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε κοντά στην Σλαβιάνσκ και κατηγόρησαν τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις ότι κρύβονται πίσω από την επίθεση αυτή.

«Είναι μια βλάσφημη πρόκληση από την Ρωσία: βλάσφημη επειδή έγινε μια ιερή νύχτα για τους Χριστιανούς, την νύχτα του Πάσχα. Αυτό πραγματοποιήθηκε ολοφάνερα από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του Δεξιού Τομέα, Άρτεμ Σκορόπαντσκι.

Η Ρωσία είχε εκφράσει νωρίτερα σήμερα την αγανάκτησή της για την επίθεση αυτή, την οποία είχε καταδικάσει, χαρακτηρίζοντάς την «μια πρόκληση» των φανατικών εθνικιστών της Ουκρανίας και είχε επιρρίψει την ευθύνη στον Δεξιό Τομέα.