Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκανε έκκληση σε όλους «ανεξάρτητα από ιδεολογική ή κομματική τοποθέτηση, όποιες και αν ήταν οι απόψεις ως προς τη διακήρυξη για την έναρξη των συνομιλιών, και όποιες και αν είναι οι επιφυλάξεις τους ως προς την ερμηνεία επίμαχων διατάξεων, να ομονοήσουν και ως ένας άνθρωπος να αγωνιστούμε να αποτρέψουμε όσα κακά διαισθανόμαστε ότι πιθανόν να προκύψουν από τη διακήρυξη και όσα άλλα ἡ βουλιμία του κατακτητή θα προβάλει ως νέες διεκδικήσεις». 

Την ευχή, η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει την ανάσταση και στην ημικατεχόμενη Κύπρο εκφράζουν τα πολιτικά κόμματα στα πασχαλινά μηνύματά τους. 

Ο κυπριακός λαός, σημειώνουν, ο οποίος δοκιμάζεται από την 40χρονη τουρκική κατοχή, αλλά και τη βαθιά οικονομική κρίση, προσβλέπει στην κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας ως πηγή έμπνευσης και ελευθερίας. 

Αναφέρουν ακόμα ότι δική τους υποχρέωση είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου, ώστε να επανενωθεί η Κύπρος και να επανέλθει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού.