current views are: 1

20 Απριλίου 2014
Δημοσίευση15:56

Συγκλονίζουν οι τελευταίοι διάλογοι πριν από τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πλοίου

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δραματικοί διάλογοι μεταξύ του πληρώματος του μοιραίου πλοίου Sewol και του κεντρικού σταθμού ελέγχου στη Νότια Κορέα, αμέσως μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε.

Δημοσίευση 15:56’
αρθρο-newpost

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δραματικοί διάλογοι μεταξύ του πληρώματος του μοιραίου πλοίου Sewol και του κεντρικού σταθμού ελέγχου στη Νότια Κορέα, αμέσως μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δραματικοί διάλογοι μεταξύ του πληρώματος του μοιραίου πλοίου Sewol και του κεντρικού σταθμού ελέγχου στη Νότια Κορέα, αμέσως μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε.

«Το πλοίο μας γέρνει και μπορεί να βυθιστεί» είπε σε δραματικό τόνο ένα μέλος του πληρώματος προς τον κέντρο ελέγχου, ενώ λίγο αργότερα απαντώντας στις αγωνιώδεις ερωτήσεις για την κατάσταση των επιβατών είπε πως «δεν μπορούν να κινηθούν γιατί το πλοίο γέρνει πολύ».

Στην ερώτηση αν μπορούν να φτάσουν τις λέμβους και να φύγουν από το πλοίο, η απάντηση του πληρώματος είναι απόλυτη «το πλοίο έχει γείρει πολύ, είναι αδύνατον».

Μισή ώρα μετά το πρώτο σήμα, ένα μέλος του πληρώματος ακούγεται να ρωτάει με αγωνία: «Αν το πλοίο εκκενωθεί τώρα, θα διασωθούν οι επιβάτες αμέσως;» με το κέντρο να απαντά πως η κατάσταση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη και πως θα πρέπει ο καπετάνιος να πάρει την απόφαση αυτή, αφού όλοι οι επιβάτες φορέσουν σωσίβια.

Το πλήρωμα όμως ξαναρωτά σε δραματικούς τόνους: «Δεν ρώτησα αυτό, ρώτησα, αν εκκενωθεί τώρα το πλοίο, θα διασωθούν αμέσως (οι επιβάτες)»;

Η απάντηση που έλαβαν από το κέντρο ήταν πως σωστικά σκάφη βρίσκονται σε απόσταση δέκα λεπτών, όμως δεν αναφέρεται ποτέ πως ήταν ήδη στην περιοχή ένα επιβατηγό πλοίο που είχε δηλώσει πως θα μπορούσε να περισυλλέξει όποιον έπεφτε στη θάλασσα.

Οι απομαγνητοφωνημένοι διάλογοι αναμένεται να βοηθήσουν να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί από την στιγμή που μαθεύτηκε πως η πλειοψηφία των επιβατών του μοιραίου πλοίου, δεν κατόρθωσε να βγει από αυτό. 

Στους 58 οι νεκροί

Την ίδια ώρα, οι δύτες έχουν ανασύρει μόνο 19 σορούς από το κουφάρι του πλοίου.

Χρειάστηκαν 3 ημέρες προκειμένου οι 500 δύτες, που δίνουν μάχη ενάντια στα ισχυρά ρεύματα και τη σχεδόν μηδενική ορατότητα, να μπορέσουν να αρχίσουν να ανασύρουν τις σορούς από το ναυάγιο, γεγονός που επιτρέπει να αρχίσει η μακρά και επώδυνη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων από τις οικογένειες.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 58 νεκρούς και 244 αγνοούμενους, στην πλειονότητά τους εφήβους που πήγαιναν σχολική εκδρομή.

Οι δύτες ανέσυραν χθες τις τρεις πρώτες σορούς από το πλοίο αφότου έσπασαν το φινιστρίνι μιας καμπίνας επιβατών. Σήμερα ανέσυραν άλλες 16 σορούς, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Οι σοροί έχουν μεταφερθεί σε σκηνές στο λιμάνι του νησιού Τζίντο, κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, όπου οι συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί σε ένα γυμναστήριο. Αστυνομικοί που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό των σκηνών ξεσπούν σε κλάματα όταν ακούνε τους γονείς να φωνάζουν μέσα σε αυτές.

Ορισμένοι εξέφρασαν το θυμό τους όταν τους ζητήθηκε να δώσουν δείγμα από το σάλιο τους προκειμένου να διεξαχθούν τεστ DNA, ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι έρευνες στο βυθισμένο πλοίο. «Εμείς τους ζητάμε να σώσουν τα παιδιά μας. Δε σκεφτόμαστε τα τεστ DNA» είπε η Τσανγκ Χιε Σοοκ, μητέρα ενός μαθητή που αγνοείται.

Οι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την τραγωδία δήλωσαν σήμερα ότι θέλουν να παρατείνουν την κράτηση του πλοιάρχου και των άλλων 2 αξιωματικών καθώς επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέα Γιανγκ Τζουνγκ ζιν αποκάλυψε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Μόκπο ότι κάποιοι από το πλήρωμα έχουν επιβεβαίωσει ότι δεν είχαν λάβει εκπαίδευση σωστικών.

«Προσπαθούμε να μάθουμε εάν υπήρξε επιπλέον αμέλεια» είπε ο εισαγγελέας.


σχετικα αρθρα