Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν θα φθάσει το απόγευμα απόψε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Θα συναντηθεί με μέλη της Ράντα, της Βουλής της Ουκρανίας, από διάφορα κόμματα και περιφέρειες καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά την διήμερη επίσκεψή του, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Κατά τις συναντήσεις αυτές ο Μπάιντεν θα «συζητήσει σχετικά με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να συμβάλει στη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της οικονομίας της Ουκρανίας και να βοηθήσει την Ουκρανία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, στην αποκέντρωση, στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς και στη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών την 25η Μαΐου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο αντιπρόεδρος θα διαβουλευθεί επίσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και για κινήσεις με σκοπό να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας».

Νωρίς χθες Κυριακή τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια ανταλλαγή πυρών κοντά σε μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, θέτοντας εν αμφιβόλω μια ήδη εύθραυστη διεθνή συμφωνία η οποία έχει στόχο την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Το επεισόδιο πυροδότησε έναν πόλεμο λέξεων ανάμεσα στη Μόσχα και στην υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη.