Ισλαμιστές ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 14 αλγερινούς στρατιωτικούς σε μια ενέδρα στα βουνά της Καβυλίας, ανατολικά του Αλγερίου, το βράδυ του Σαββάτου, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εναντίον στελεχών των ένοπλων δυνάμεων τα τελευταία χρόνια.

Οι στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή Τίζι Ούζου, 120 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, όταν δέχθηκαν επίθεση από μέλη του βραχίονα της αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική, την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS και δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας χθες.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του 77χρονου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα στην προεδρία για τέταρτη θητεία, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία ο ίδιος παρουσιάστηκε ο θεματοφύλακας της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

Μετά το τέλος του πολέμου που μαινόταν το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1990 με τους ισλαμιστές, οι επιθέσεις είναι πιο σπάνιες στην Αλγερία. Όμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης της αναταραχής στη γειτονική Λιβύη.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση ενώ επέστρεφαν από τα εκλογικά τμήματα τα οποία είχαν μεταβεί για να φρουρούν σε μια ανακοίνωσή του που μετέδωσε το APS. Τρεις από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν.

Ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας στην Αλγερία, ο Ραχμάνι Ανίς, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η επίθεση αυτή «αποτελεί μια αντίδραση της ΑΚΙΜ στις ήττες του, έχασε πολλά στελέχη του τους τελευταίους μήνες. Η ΑΚΙΜ προσπάθησε επίσης να εμποδίσει τη διεξαγωγή των εκλογών αλλά απέτυχε».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας ο στρατός έχει σκοτώσει 37 μαχητές της οργάνωσης από τον Ιανουάριο, ενώ πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επισήμαναν πως ορισμένοι εξ αυτών είχαν οπλισμό που διαπιστώθηκε πως προερχόταν από τη Λιβύη.

Ένας από τους ηγέτες της ΑΚΙΜ που πιστεύεται ότι κρύβεται στα ανατολικά είναι ο Αμπντελμαλέκ Ντρούκντελ, πρώην φοιτητής χημείας που έγινε ηγέτης της οργάνωσης αφού πολέμησε στο Αφγανιστάν. Οι ένοπλες δυνάμεις της Αλγερίας σκότωσαν πέρυσι δύο υπαρχηγούς του στη Μπουίρα, άλλοτε προπύργιο των ισλαμιστών στον πόλεμο της δεκαετίας του 1990. Η σύγκρουση ξέσπασε το 1992, όταν οι αρχές ακύρωσαν τις εκλογές που όδευε να κερδίσει ένα ισλαμιστικό κόμμα.

Τον Ιανουάριο του 2013, εξτρεμιστές είχαν επιτεθεί σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης και μεταφοράς αερίου στα σύνορα της Αλγερίας και της Λιβύης, την Αμένας, σκοτώνοντας 40 εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων ήταν ξένοι. Η επίθεση εκείνη είχε ωθήσει τη βρετανική εταιρεία BP και τη νορβηγική Statoil να αποσύρουν τα στελέχη τους.

Επικεφαλής της επίθεσης εκείνης πιστεύεται ότι ήταν ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ένας βετεράνος αλγερινός εξτρεμιστής και πρώην μαχητής της αλ Κάιντα, τον οποίοι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών αποκαλούν «Ο Άπιαστος». Ο Μπελμοχτάρ φέρεται ότι σκοτώθηκε πέρυσι, αλλά πρόσφατα δημοσιεύματα διατείνονται πως μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός.

Εξάλλου δύο ισλαμιστές ένοπλοι σκοτώθηκαν από άνδρες του στρατού στη Ντζέλφα (περίπου 300 χλμ. νότια του Αλγερίου), στην περιφέρεια Αμπντελματζίντ, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Αλγερίας που επικαλέστηκε το APS.