Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δέχεται πυρά για το μήνυμα που στέλνει στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται να ισχύσει από τον Ιούλιο, οι ασφαλισμένοι με τουλάχιστον 45 χρόνια εργασίας από την ηλικία των 18 ετών θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 63 με πλήρη σύνταξη. Το επίσημο (σ.σ.: γενικό) όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει καθορισθεί να αυξηθεί από τα 65 στα 67 έτη έπειτα από μία μεταβατική περίοδο.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» (Die Welt), ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι το να επιτρέπεται η συνταξιοδότηση των εργαζομένων με περισσότερα χρόνια υπηρεσίας στην ηλικία των 63 ετών στέλνει το «λάθος μήνυμα» σε μία περίοδο που χώρες --όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία-- δυσκολεύονται να εισαγάγουν σκληρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. «Περιμένουμε ότι οι Έλληνες θα εργάζονται περισσότερο για χαμηλότερη αμοιβή. Τώρα, αυτοί θα αναρωτιούνται γιατί η Γερμανία κινείται στην άλλη κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Έτινγκερ.

Προειδοποιώντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει έλλειψη δεξιοτήτων, ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ενέργειας δήλωσε ότι οι πολιτικοί πρέπει, αντίθετα, να αρχίσουν να μιλούν για όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 και να βοηθήσουν να εξοπλισθούν οι πολίτες με επαγγελματική εκπαίδευση για ένα μεγαλύτερο εργασιακό βίο. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Άγγελας Μέρκελ έχει ήδη δεχτεί κριτική από επιχειρηματικούς ομίλους και οικονομολόγους, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι οι προταθείσες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις θα ασκήσουν χρηματοδοτικές πιέσεις στην οικονομία που αντιμετωπίζει το πρόβλημα ενός γρήγορα αυξανόμενου πληθυσμού. Η Ελλάδα και η Ισπανία συμφώνησαν να αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ενώ η Πορτογαλία πρόσφατα αύξησε το όριο αυτό στα 66 έτη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι το συνολικό κόστος της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ έως το 2020 και θεωρεί ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης. Περαιτέρω συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις προσφέρονται για γυναίκες με παιδιά που γεννήθηκαν πριν το 1992, οι οποίες θα μπορούν να λάβουν υψηλότερη κρατική σύνταξη. Οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων θα φθάσει τα 230 δισεκ. ευρώ έως το 2030 και προειδοποίησαν ότι το βάρος της δαπάνης θα πέσει στη νεότερη γενιά της χώρας.