Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, δήλωσε ότι έχουν αρθεί τα πολιτικά και ψυχολογικά εμπόδια στις σχέσεις Κροατίας - Σερβίας, αλλά έχουν απομείνει στην πράξη πολλά που πρέπει να γίνουν.

"Στις σχέσεις Κροατίας - Σερβίας, όσον αφορά τα πολιτικά και ψυχολογικά εμπόδια έχουν γίνει πάρα πολλά. Οι άνθρωποι έχουν κατανοήσει ότι η συνεργασία είναι αναγκαία και ότι οι πολιτικοί οφείλουν να βρουν τους καλύτερους τρόπους, που είναι προς το συμφέρον και του ενός και του άλλους κράτους", ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς σε συνέντευξή του στην ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Βοϊβοντίνας, RTV Vojvodina.

Ο πρόεδρος της Κροατίας τόνισε ότι οι πρακτικές πτυχές της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, μόλις άρχισαν και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά το ευνοϊκό κλίμα ανοίγει τις πόρτες.

«Ακόμη αναζητούμε τα ίχνη των αγνοουμένων περίπου 2.000 ανθρώπων και των δύο εθνικοτήτων. Ακόμη παραμένει άλυτο το θέμα το συνόρων και ζητήματα περιουσιακά», υπογράμμισε.

Ο κ. Γιοσίποβιτς ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι οι Κροάτες στη Σερβία ζουν ως όμηροι της πολιτικής που ακολουθεί η κροατική κυβέρνηση, έναντι της σερβικής μειονότητας στην Κροατία.

«Η Κροατία με τη νομοθεσία της έδωσε εκτεταμένα δικαιώματα σε όλες τις μειονότητες και στη σερβική ως τη μεγαλύτερη, και από την άλλη πλευρά, σε πρακτικό επίπεδο, υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση των δικαιωμάτων που είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα. Τα δικαιώματα στη Σερβία ορίζονται σε ένα άλλο, θα έλεγα χαμηλότερο επίπεδο, όσον αφορά τον τρόπο υλοποίησης και τον αριθμό λόγω άλλων ιστορικών συνθηκών», σημείωσε.

Υπό την έννοια αυτή, οι λύσεις της μίας χώρας δεν είναι δυνατόν αυτόματα να αναπαράγονται στην άλλη, ακριβώς λόγω των διαφορετικών ιστορικών και άλλων συνθηκών.

«Η διασφάλιση των όρων για την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων στην Κροατία, η επιστροφή των περιουσιών τους και η απασχόλησή τους, είναι πολύπλοκο πρόβλημα, για τη λύση του οποίου εργαζόμαστε εντατικά. Από την άλλη πλευρά, πρακτικά προβλήματα που αφορούν τις μειονότητες υπάρχουν και στη Σερβία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όσον αφορά την κροατική μειονότητα υπάρχει περιθώριο να γίνει κάτι παραπάνω σε σχέση με τα σχολικά εγχειρίδια, την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα και τη σφαίρα της πληροφόρησης και στη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή», είπε ο πρόεδρος της Κροατίας.

Όσον αφορά το ψήφισμα των Σέρβων προσφύγων, με το οποίο ζητούν αναβολή της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα των στεγαστικών δικαιωμάτων τους, ο πρόεδρος της Κροατίας δήλωσε ότι το αίτημά τους είναι κατανοητό, ως μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι και οι Κροάτες στη χώρα τους.

«Το πρόβλημά τους είναι σαφές, όλοι το αναγνωρίζουμε. Πρόκειται για τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι και οι Κροάτες στη χώρα τους - με το πρόβλημα των κατεστραμμένων σπιτιών, της ανασυγκρότησης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας- οπότε δεν αφορά μόνο το σερβικό πληθυσμό», υπογράμμισε.

Ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι στους εκπροσώπους των Σέρβων προσφύγων θα διεμήνυε ότι θα ήταν καλύτερο η Κροατία να γίνει το συντομότερο δυνατό μέλος της ΕΕ. «Νομίζω ότι κάποιοι αποδέχθηκαν τη θέση μου», πρόσθεσε.