Οι ενέργειες των φιλορώσων εξεγερμένων στην ανατολική Ουκρανία «είναι ο τάφος» της συμφωνίας της Γενεύης που αναμενόταν ότι θα επέτρεπε μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ προς τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε πως οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία για να υπονομεύσουν τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου και κάλεσε τη Μόσχα να τις αποσύρει.

Αντί να αφοπλισθούν και να αποχωρήσουν από τις διοικήσεις που έχουν καταλάβει, οι αυτονομιστές κατέλαβαν εξ εφόδου και το κτίριο της αστυνομίας και συνέλαβαν τον αρχηγό της αστυνομίας στο Κραματόρσκ, γεγονός που «ενταφιάζει τη συμφωνία της Γενεύης», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του. «Δυστυχώς η Ρωσία και οι τρομοκρατικές μονάδες της που είναι παρούσες στην Ουκρανία αρνούνται επίμονα να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης» που υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αφού συναντήθηκε με τον Μπάιντεν, κάλεσε επίσης τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσήρτησε τον περασμένο μήνα.

«Όλα όσα συμβαίνουν τώρα στα ανατολικά και τα οποία υποστηρίζει η Ρωσία, έχουν στόχο να καταστρέψουν την εκλογή προέδρου», δήλωσε ο Γιατσενιούκ.

«Ζητούμε οι ρώσοι γείτονές μας να ανακαλέσουν αμέσως τις ειδικές δυνάμεις τους, οι οποίες είναι στα ανατολικά, να ανακαλέσουν το στρατό από την Κριμαία και να γυρίσουν αυτή την επονείδιστη σελίδα όπου ουκρανικό έδαφος κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα».

Ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους, έπειτα από τις προσφορές βοήθειας που έγιναν κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν με στόχο να εξασφαλισθεί μια βιώσιμη εκλογή και να καταπολεμηθεί ο «καρκίνος», όπως τον χαρακτήρισε ο Μπάιντεν, της ενδημικής διαφθοράς στην Ουκρανία, ο Γιατσενιούκ δήλωσε: «Η ουκρανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χρήματα δίνονται μόνο στις χώρες εκείνες που καταπολεμούν αληθινά τη διαφθορά. Ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησής μου και του νέου προέδρου θα είναι ο αγώνας και η νίκη επί της διαφθοράς».

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε επίσης πως θα καλωσόριζε «την ευρύτερη δυνατή» συνεργασία με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα, κάτι που θα βοηθούσε ενδεχομένως την Ουκρανία να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.