Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα λάβει «όλα τα μέτρα ώστε να αποθαρρυνθούν, να εμποδιστούν και να τιμωρηθούν εκείνοι ή εκείνες» που θα τους δελεάσει η τζιχάντ (ο ιερός πόλεμος), μία ημέρα πριν από την παρουσίαση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση του ζητήματος των Γάλλων που έχουν πάει να πολεμήσουν στη Συρία.

«Η Γαλλία θα αναπτύξει όλο το οπλοστάσιό της, χρησιμοποιώντας όλες τις τεχνικές, περιλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας» για να καταπολεμήσει το φαινόμενο αυτό, δήλωσε ο Ολάντ, σημειώνοντας ότι το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ για τους Γάλλους που έχουν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό ομάδων τζιχαντιστών θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη.

Επίσης θα χρησιμοποιηθούν «ανθρώπινες τεχνικές που θα συνίστανται απλώς στο να μιλήσουμε, να ψάξουμε στις οικογένειες κάποια σημάδια που θα μας επιτρέψουν αργότερα να επέμβουμε», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος σε μια ομιλία του στο Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου (Ina) όπου εγκαινίασε μια έκθεση αφιερωμένη στο «Χατζ, το προσκύνημα στη Μέκκα».

«Το σχέδιο δεν καταρτίστηκε για να εμποδίσει την πίστη, αλλά για να μην χρησιμοποιείται η θρησκεία για άλλους σκοπούς και κυρίως για να τερματιστεί το πλέον ειδεχθές, η τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Ολάντ.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς επεσήμανε εξάλλου σήμερα ότι η αναχώρηση Γάλλων για τη Συρία «δεν είναι καινούργια κατάσταση», αλλά υπάρχουν «διαφορές», διότι «οι άνθρωποι που φεύγουν αυξάνονται και είναι ολοένα και πιο νέοι». Ο Φαμπιούς εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής 500 Γάλλοι έχουν φύγει για τη Συρία.

Στο μεταξύ ένας γερμανός ράπερ, που είχε πάει στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών, σκοτώθηκε στην αδελφοκτόνα διαμάχη που μαίνεται μεταξύ αντίπαλων ομάδων των σύρων εξεγερμένων, όπως έγινε σήμερα γνωστό.

Ο Ντένις Μαμαντού Κούσπερτ, που είναι γνωστός ως ράπερ με το όνομα Deso Dogg και ο οποίος είχε υιοθετήσει το παρωνύμιο Αμπού Τάλχα αλ Αλμάνι, σκοτώθηκε την Κυριακή σε μια επίθεση αυτοκτονίας στην ανατολική Συρία.

Ο αλ Αλμάνι ανήκε στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ). Σκοτώθηκε σε μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε η αντίπαλη ομάδα, το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα.

Ο αλ Αλμάνι, που σημαίνει «ο Γερμανός» στα αραβικά, είχε εμφανιστεί σε πολλά βίντεο και φωτογραφίες που εκθείαζαν τη μάχη των τζιχαντιστών στη Συρία. Τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε τραυματιστεί σε μια αεροπορική επιδρομή.

Περίπου 10.000 ξένοι υπήκοοι, πολλές χιλιάδες εκ των οποίων προέρχονται από δυτικές χώρες, μάχονται στη Συρία εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.