Οι αντάρτες οι οποίοι υπακούουν στον πρώην αντιπρόεδρο του Νότιου Σουδάν Ρικ Μάκαρ διέψευσαν σήμερα ότι σφαγίασαν εκατοντάδες πολίτες σε μια περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας, τη Μπέντιου, και κατηγόρησαν για την ενέργεια αυτή τον κυβερνητικό στρατό και συμμάχους του, εναντίον των οποίων πολεμούν από τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε χθες στρατεύματα πιστά στον Μάκαρ ότι σφαγίασαν με εθνοτικά κριτήρια εκατοντάδες άμαχους όταν ανακατέλαβαν την Μπέντιου από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, τη Minuss, οι σφαγές άρχισαν την 15η Απριλίου, την ημερομηνία που οι αντάρτες ανέφεραν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής αυτής.

Οι Νοτιοσουδανοί αντάρτες κατήγγειλαν σε μια ανακοίνωσή τους «τις αβάσιμες κατηγορίες» και τις «γελοίες καταγγελίες που έχουν κατασκευαστεί από τους εχθρούς (τους...) με στόχο να αμαυρωθεί η εικόνα (τους), το όνομά (τους) και η φήμη (τους)».

«Ο κυβερνητικός στρατός και οι σύμμαχοί του είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για τις συστηματικές δολοφονίες πολιτών του Νότιου Σουδάν και ξένων στη Μπέντιου», ανέφερε ο Λουλ Κοάνγκ, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών, στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση «διέπραξαν όταν αναδιπλώθηκαν εγκλήματα μίσους» και αντεκδίκησης σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Την 15η Απριλίου ο ίδιος εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι οι δυνάμεις των ανταρτών «ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης και ελέγχου της Μπέντιου στο σύνολό της», αναφερόμενος στην πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούνιτι.

Την ίδια εκείνη ημέρα τουλάχιστον 200 εκτοπισμένοι πολίτες είχαν σφαγιαστεί από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μάκαρ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αφού διαχωρίστηκαν με εθνοτικά κριτήρια, όπως και άλλοι άμαχοι στην καθολική εκκλησία και στο νοσοκομείο της πόλης. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, όσοι δεν ανήκαν στη φυλή Νούερ —αυτή στην οποία ανήκει ο Μάκαρ και η πλειονότητα των μαχητών του— «στοχοθετήθηκαν και φονεύθηκαν» εκ προμελέτης.

«Οι ερευνητές (...) της Minuss επιβεβαίωσαν ότι όταν οι δυνάμεις (των ανταρτών) κατέλαβαν την Μπέντιου την 15η και την 16η Απριλίου, έκαναν έρευνες σε ορισμένες τοποθεσίες όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι Νοτιοσουδανοί και ξένοι και σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους αφού εξακρίβωσαν την εθνοτική τους ταυτότητα ή την εθνικότητά τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η αποστολή του στη χώρα.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ένας υπήκοος του Σουδάν από το Νταρφούρ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξέγερση εναντίον του Χαρτούμ. Σύμφωνα με τους αντάρτες, εξεγερμένοι από το Νταρφούρ ενισχύουν το στρατό του Νότιου Σουδάν στην εν εξελίξει σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ανάμεσα στα εκατοντάδες θύματα ήταν και γυναικόπαιδα. Ο οργανισμός ανέφερε ακόμη ότι η αποστολή του διέσωσε πάνω από 500 άμαχους από το νοσοκομείο της Μπέντιου και άλλες τοποθεσίες και συνόδευσε για να προστατεύσει χιλιάδες ακόμη που πήγαν περπατώντας σε μια βάση της Minuss. Η διεθνής ειρηνευτική αποστολή έχει ανακοινώσει ότι προστατεύει τουλάχιστον 12.000 πολίτες στη βάση της στη Μπέντιου.

Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τον Δεκέμβριο, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο νεώτερο κράτος του κόσμου.