Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση του οργανισμού Nielsen για λογαριασμό της εφημερίδας «The Age», το 88% των Αυστραλών πολιτών τάχθηκε ανεπιφύλακτα κατά των αλλαγών του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που προτείνει η συντηρητική κυβέρνηση Τόνι Άμποτ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης, ο Επίτροπος κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων, Tim Soutphommasane, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης είναι τόσο εμφαντικά που η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει τις αλλαγές που σχεδίαζε να κάνει στο νομοσχέδιο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστραλών, τόνισε ο Επίτροπος, πιστεύει ότι είναι παράνομο να προσβάλει ή να στρέφεται εναντίον κάποιου άλλου πολίτη βασιζόμενη στη φυλετική του καταγωγή.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημερινή νομοθεσία είναι επαρκής και προστατεύει τη φυλετική διαφορετικότητα και δεν χρειάζεται καμιά τροποποίηση.

Το όλο θέμα άρχισε όταν στη σχετική συζήτηση στη Γερουσία ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζωρτζ Μπράντις, επικαλούμενος την ελευθερία της έκφρασης δήλωσε ότι «οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να είναι ρατσιστές».