«Η συζήτηση για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας θα σταματήσει εκείνη την ημέρα που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ντόντικ σχολίασε τη δήλωση του προδρεύοντος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ότι «η ιστορία για την ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας θα εξαφανιστεί μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου».

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είπε ότι τα ίδια λέγονταν και μετά τις προηγούμενες εκλογές.

Άσκησε δε κριτική στον κ. Ιζετμπέγκοβιτς, επειδή, όπως τόνισε, «κάλεσε τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επέμβει με αφορμή απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας για έλεγχο της ακρίβειας και της γνησιότητας στοιχείων κατά την αίτηση για να δηλωθεί ως τόπος κατοικίας η Σερβική Δημοκρατία».

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, αρχηγός της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), δήλωσε ότι οι νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν θα δεχθούν ποτέ οποιαδήποτε απόφαση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας που ξαναγράφει ή αναστέλλει αποφάσεις που υιοθετούνται νόμιμα από τα όργανα της Σερβικής Δημοκρατίας.

«Πρόκειται για νομικές λύσεις που υιοθετήθηκαν με στόχο να αποτραπεί σχέδιο οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας να δηλώσουν πλασματικά τόπο διαμονής στη Σερβική Δημοκρατία και με τον τρόπο αυτό να επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα» υποστήριξε ο κ. Ντόντικ.