Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα την παρουσία Αυστραλιανών νοσοκόμων στη Λήμνο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των συμμάχων στην Καλλίπολη, πρόκειται να δώσει αυτή την Πέμπτη, η Δρ Κίρστυ Χάρις, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Στη διάλεξή της η Δρ Χάρις, πρόκειται να αναφερθεί στο έργο και τις εμπειρίες των νοσοκόμων κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόβασης στην Καλλίπολη. Στην επιχείρηση αυτή, όπου η Λήμνος ήταν η ενδιάμεση βάση των συμμαχικών στρατευμάτων, απασχολούνταν τουλάχιστον 200 νοσοκόμες από την Αυστραλία σε πλωτό νοσοκομείο και άλλες νοσοκομειακές μονάδες που είχαν δημιουργηθεί. Επρόκειτο για επαγγελματικά εκπαιδευμένες νοσοκόμες που αποτελούσαν μέρος της νοσηλευτικής υπηρεσίας που είχε αναπτυχθεί για να βοηθήσει τόσο τους ασθενείς όσο και τους τραυματισμένους στρατιώτες. Νοσηλεύτριες πλωτού νοσοκομείου βρίσκονταν στη Λήμνο πριν την επιχείρηση της 25ης Απριλίου και συνέχιζαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι να φύγουν όλα τα στρατεύματα από τη Λήμνο, τον Ιανουάριο του 1916.

Οι συνθήκες νοσηλείας στη Λήμνο ήταν υποτυπώδεις όταν οι νοσοκόμες έφθασαν για πρώτη φορά, και η συνεχής άφιξη στρατιωτών έκανε την απόσπαση μιας νοσοκόμας στη Λήμνο ως τις πιο δύσκολες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι νοσοκόμες που βρέθηκαν στη Λήμνο απέδειξαν ότι μπορούσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες της πρώτης γραμμής.

Η Δρ Κίρστυ Χάρις ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή, στο Πανεπιστήμιου της Μελβούρνης, σχετικά με το ρόλο των στρατιωτικών νοσοκόμων της Αυστραλίας που υπηρέτησαν στο εξωτερικό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γενικά η έρευνά της εστιάζεται στο χώρο αυτό, ενώ έχει δημοσιεύσει σχετικό βιβλίο και πολλά άρθρα σε πανεπιστημιακές εκδόσεις, εφημερίδες και περιοδικά.