Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν αντιτάχθηκε και σήμερα στην ιδέα να εξοπλιστούν οι λίβυοι εξεγερμένοι, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ επεμβαίνει στρατιωτικά "για να προστατεύσει το λιβυκό λαό και όχι για να οπλίσει το λαό". Ανέλαβε τις επιχειρήσεις από σήμερα η Συμμαχία.

"Βρισκόμαστε εκεί για να προστατεύσουμε το λιβυκό λαό, όχι για να οπλίσουμε το λαό", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη.

"Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, και ομιλώ εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, θα επικεντρωθούμε στην εφαρμογή ενός εμπάργκο στα όπλα και ο ξεκάθαρος στόχος ενός εμπάργκο στα όπλα είναι να σταματήσει η είσοδος όπλων στη χώρα", δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Το Παρίσι, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δηλώνουν από την Τρίτη ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οπλίσουν τους λίβυους εξεγερμένους, μια πρόταση που απορρίπτεται από πολλές χώρες μέλη του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, όπως η Νορβηγία, η Δανία ή το Βέλγιο.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Σουηδία, η οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή της να στείλει οκτώ μαχητικά αεροπλάνα για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη μόλις το κοινοβούλιο δώσει το πράσινο φως, κάτι που αναμένεται ότι θα κάνει αύριο Παρασκευή.

Είναι η πρώτη φορά από το 1963 που η Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στέλνει μαχητικά αεροπλάνα στο εξωτερικό για στρατιωτική αποστολή.

Aνέλαβε τις επιχειρήσεις

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση όλων των επιχειρήσεων που γίνονται στη Λιβύη σήμερα στις 09:00 ώρα Ελλάδος, παίρνοντας τη σκυτάλη από την πολυεθνή συμμαχία που είχε ξεκινήσει την αποστολή αυτή στις 19 Μαρτίου, δήλωσε διπλωμάτης της συμμαχίας.

"Η επιχείρηση Ενοποιημένος Προστάτης που αποφασίστηκε την Κυριακή το βράδυ από τις χώρες της συμμαχίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί, όπως προβλεπόταν, στις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς", δήλωσε ο διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας την ανάληψη από το ΝΑΤΟ της ευθύνης για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, την οποία είχαν μέχρι τώρα συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Υπό την αρχή του μεγάλου συμμαχικού γενικού επιτελείου στην Ευρώπη, στο Μονς, στο νότιο Βέλγιο, η επιχείρηση στη Λιβύη διοικείται από το περιφερειακό κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, και τον καναδό στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζεράρ Λονγκέ.