Η Μάγια Γκοΐκοβιτς, βουλευτής και στέλεχος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας.

Υπέρ της Μάγια Γκοΐκοβιτς ψήφισαν 194 βουλευτές, 14 κατά και εννέα βουλευτές δεν ψήφισαν.

Η Μάγια Γκοΐκοβιτς είναι η τρίτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής από την εισαγωγή του πολυκομματικού συστήματος στη Σερβία.

Η Νάτασα Μίτσιτς από τη Συμμαχία Πολιτών Σερβίας και η Σλάβιτσα Τζούκιτς - Ντεγιάνοβιτς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) έχουν διατελέσει πρόεδροι της Σερβικής Βουλής.

Η νέα πρόεδρος της Σερβικής Βουλής γεννήθηκε το 1963 στο Νόβι Σαντ και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της πόλης.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το δημαρχιακό θώκο του Νόβι Σαντ την περίοδο 2004-2008 και στην πολυετή πολιτική της καριέρα ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα βουλευτής και υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου.

Στον πολιτικό στίβο εισήλθε ως μέλος του Νέου Ριζοσπαστικού Κόμματος, το οποίο εντάχθηκε στο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), του οποίου ήταν γραμματέας και αντιπρόεδρος.

Έχει διατελέσει μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Βουλής της πρώην Ένωσης Σερβίας -Μαυροβουνίου, βουλευτής Βουλής της Βοϊβοντίνας και υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του Μίρκο Μαριάνοβιτς το 1998.

Η απομάκρυνσή της από ηγετικές θέσεις του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ξεκίνησε το 2004, όταν ως υποψήφια του κόμματος εξελέγη δήμαρχος Νόβι Σαντ και τον Μάρτιο του 2008 ανακοίνωσε στην τοπική επιτροπή του κόμματος ότι δεν είναι πλέον μέλος.

Μετά το οριστικό "διαζύγιο" με το SRS, το φθινόπωρο του 2008, ίδρυσε νέο κόμμα το Λαϊκό Κόμμα (NP), το οποίο το 2010 συμμάχησε με το κόμμα Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας και τον Μάιο του 2012 εξελέγη βουλευτής.

Στο τέλος του 2012, το Λαϊκό Κόμμα προσχώρησε στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) και η Μάγια Γκοΐκοβιτς έγινε μέλος του προεδρείου του.