Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) συμφώνησαν σήμερα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να τερματιστεί ο πολιτικός τους διχασμός, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Βάσει των όρων της συμφωνίας αυτής, η νέα κυβέρνηση των Παλαιστινίων υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς θα απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και θα έχει αποστολή «την προετοιμασία βουλευτικών και προεδρικών εκλογών» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, ενώ πρέπει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, του παλαιστινιακού κοινοβουλίου που αποτελείται από βουλευτές από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμπάς «θα εκδώσει επίσης ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα προκηρύσσονται βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν έξι μήνες αφού το κοινοβούλιο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», όπως διευκρινίζει η κοινή ανακοίνωση, την οποία διάβασε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη είχαν γίνει το 2006, με τη νίκη της Χαμάς, και οι προεδρικές το 2005, με τη νίκη του Αμπάς.

Η Χαμάς και η Φάταχ, το κυριότερο κόμμα της ΟΑΠ, έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες συμφιλίωσης στο Κάιρο (Απρίλιος-Μάιος 2011), και στη Ντόχα (τον Φεβρουάριο του 2012), ώστε να τερματιστεί η μεταξύ τους διαμάχη. Όμως η πλειονότητα των όρων των συμφωνιών αυτών παρέμεινε νεκρό γράμμα.

Εξάλλου το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με παλαιστίνιους αξιωματούχους με θέμα τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Μια ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε:

«Το Ισραήλ ακύρωσε μια συνάντηση για διαπραγματεύσεις η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Νωρίτερα σήμερα ο Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει τον Αμπάς ότι θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ ή με τον ισλαμιστή εχθρό του.

Απηχώντας την προειδοποίηση του Νετανιάχου, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η υπογραφή από τον Αμπάς μια συμφωνίας συμφιλίωσης με τη Χαμάς θα ισοδυναμεί «με την υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής».

Ο Νετανιάχου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και PLO, διερωτήθηκε: «Θέλει (ο Αμπάς) ειρήνη με τη Χαμάς ή ειρήνη με το Ισραήλ;». «Μπορεί να έχει το ένα, αλλά όχι και το άλλο. Ελπίζω να επιλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει», πρόσθεσε.