current views are: 5

23 Απριλίου 2014
Δημοσίευση15:18

Σχεδόν 1,8 δισ. άνθρωποι εργάζονται στην παραοικονομία

Σχεδόν τα 2/3 (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) από τον παγκόσμιο εργασιακό πληθυσμό των περίπου 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εργάζονται στην παραοικονομία.

Δημοσίευση 15:18’
αρθρο-newpost

Σχεδόν τα 2/3 (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) από τον παγκόσμιο εργασιακό πληθυσμό των περίπου 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εργάζονται στην παραοικονομία.

Σχεδόν τα 2/3 (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) από τον παγκόσμιο εργασιακό πληθυσμό των περίπου 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εργάζονται στην παραοικονομία, όπως προκύπτει από την έκθεση της flexibility@work 2014, η οποία περιλαμβάνει μία νέα μελέτη σχετικά με την παραοικονομία από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και την Regioplan Policy Research και την παρουσιάζει η Randstad – κορυφαία εταιρεία στην παροχή υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα.

Η έκθεση αποκαλύπτει το σημαντικό ρόλο που μπορούν διαδραματίσουν οι ορθά πλαισιωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παραοικονομίας. Η έκθεση flexibility@work δείχνει ότι στις προηγμένες οικονομίες το μέγεθος της παραοικονομίας εμφανίζει αρκετές διαφοροποιήσεις – είναι λιγότερο από 10% σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Ολλανδία, ενώ είναι έως και πάνω από 25% σε ορισμένες περιοχές της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι χώρες με τη μικρότερη παραοικονομία είναι, σύμφωνα με την έρευνα, εκείνες στις οποίες οι εταιρείες μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να καταφύγουν σε υπηρεσίες προσωρινής απασχόλησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους ανάγκες. Την ίδια στιγμή, οι χώρες αυτές παρέχουν ένα επιπλέον δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας, με τη μορφή πολιτικής για την αγορά εργασίας, που προστατεύει και στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι, δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο, οι οικονομίες αυτές που είναι αρκετά επιτυχημένες, μειώνουν την προσφορά και τη ζήτηση της αδήλωτης εργασίας και παρέχουν τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.


σχετικα αρθρα