Οι εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκαν εκ νέου σήμερα, με τους φιλορώσους μαχητές να αποφασίζουν να πάρουν ομήρους και την κυβέρνηση στο Κίεβο να δηλώνει ότι αρχίζει ξανά τις "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών, αδιαφορώντας για τη ρωσική απειλή στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυγμένος «δήμαρχος του λαού» της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της ένοπλης φιλορωσικής εξέγερσης στην περιοχή, δήλωσε ότι ο αμερικανοϊσραηλινός δημοσιογράφος Σιμόν Οστρόφσκι, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε τη Δευτέρα θα παραμείνει υπό κράτηση.

«Χρειαζόμαστε αιχμαλώτους. Χρειαζόμαστε ένα διαπραγματευτικό χαρτί», είπε ο Πονομαριόφ στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο gazeta.ru.

Ο Οστρόφσκι, εικονολήπτης και δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες για λογαριασμό του ιστοτόπου ViceNews, αιχμαλωτίστηκε μαζί με τέσσερις συναδέλφους του, όταν φιλορώσοι σταμάτησαν το αυτοκίνητό τους σε σημείο ελέγχου, σύμφωνα με το περιοδικό Time, μια δημοσιογράφος του οποίου ήταν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Οι τέσσερις από τους πέντε δημοσιογράφους που αιχμαλωτίστηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι χθες.

Ο αμερικανικός ιστότοπος ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο των προσπαθειών του να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του Οστρόφσκι.

Συνολικά περίπου 16 άτομα απήχθηκαν από την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ . Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βολόντιμιρ Ρούμπακ, μέλος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, του οποίου το πτώμα βρέθηκε την Τρίτη κοντά στη Σλαβιάνσκ. Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ είπε ότι ο Ρούμπακ απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από φιλορώσους μαχητές .

«Αυτά τα εγκλήματα γίνονται με την πλήρη υποστήριξη και την συνενοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

Ωστόσο, ο Πονομαριόφ είπε αντιθέτως στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι υποπτεύεται πως πίσω από τη δολοφονία είναι ουκρανοί υπερεθνικιστές.

Ο Τουρτσίνοφ, ηγέτης του κόμματος Πατρίδα, του οποίου ο Ρούμπακ ήταν μέλος, διέταξε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να αρχίσουν εκ νέου την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών.

Η ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι η διαταγή της εφαρμόζεται στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Αυτές οι επιχειρήσεις είχαν διακοπεί την περασμένη εβδομάδα αφότου πολίτες σταμάτησαν μονάδες του ουκρανικού στρατού και μαχητές κατέλαβαν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι μαχητές στο Σλαβιάνσκ ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για τα πυρά εναντίον ενός ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφος χθες. Το Αντόνοφ AN-30 δέχθηκε πυρά, αλλά προσγειώθηκε με ασφάλεια, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο. Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν και πάλι για την παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε το γεγονός ότι η Δύση απαιτεί μονόπλευρα τον αφοπλισμό των φιλορωσικών ομάδων, ενώ κλείνει τα μάτια στις «προκλητικές ενέργειες» από μέλη του ουκρανικού υπερεθνικιστικού Δεξιού Τομέα. Και ενώ η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τη συμφωνία εφαρμογής για το σταδιακό αφοπλισμό όλων των ριζοσπαστικών οργανώσεων, ο αρχηγός του Δεξιού Τομέα Ντμίτρο Γιάρος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντνιπροπετρόφσκ ότι το αρχηγείο της οργάνωσής του έχει μετακινηθεί στην πόλη αυτή, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά του Ντόνετσκ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τάγμα μαχητών για να εκδιώξουν τους αυτονομιστές και αργότερα να ξαναπάρουν την Κριμαία από τη Ρωσία , όπως ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επέμβει στρατιωτικά για να προστατεύσει τους πολίτες της. Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ρώσων από μια επίθεση, όπως έκανε το 2008, όταν απώθησε κυβερνητικά στρατεύματα της Γεωργίας από τη αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας. Τόνισε ακόμη ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα δεν έχουν περάσει στην Ουκρανία και παραμένουν στο έδαφος της Ρωσίας .

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ενισχύονται τα στρατεύματα των κρατών μελών του στην ανατολική Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των αμερικανών αλεξιπτωτιστών που αναμένεται να λάβουν μέρος στις στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας του θα μπορούσε να ενισχυθεί και να φτάσει από τους 150 στρατιώτες σε μια ταξιαρχία. Οι αμερικανικές αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες αριθμούν συνήθως πάνω από 3.000 στρατιώτες.