Βιγκένιν: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την υλοποίηση του South Stream

Βιγκένιν: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την υλοποίηση του South Stream

 Η Βουλγαρία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κριστιάν Βιγκένιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Υπάρχει πλήρης συμφωνία στη Βουλγαρία επί του συγκεκριμένου θέματος- όχι μόνο μεταξύ των αρχών αλλά και μεταξύ της αντιπολίτευσης και των κυβερνώντων κομμάτων, υπογράμμισε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας και πρόσθεσε: "Για εμάς, ο South Stream είναι ένα σημαντικό πρότζεκτ".

Παρά την επιθυμία μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να σταθεροποιηθεί, βλέπουμε ότι η κατάσταση εκεί δεν πρόκειται να ηρεμήσει σύντομα [...] Η Βουλγαρία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να είναι όμηροι της ουκρανικής αστάθειας" τόνισε ο κ. Βιγκένιν.

Επομένως, συμπλήρωσε, "τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Βούλγαρων, θα πρέπει να έρχονται πρώτα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του South Stream".

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε πως είναι αληθές ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Βουλγαρία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ότι σχεδόν το 100% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν είναι ρωσικό και σημείωσε πως είναι αναγκαία η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, ο South Stream προσφέρει ένα ακόμη πλεονέκτημα, που είναι μια εναλλακτική διαδρομή για το ρωσικό αέριο.

"Γι αυτό -πρόσθεσε- εάν μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια, για εμάς είναι σημαντικό το ρωσικό αέριο να έρχεται ανεξάρτητα από άλλες χώρες διέλευσης. Απ' αυτή την άποψη, η αξία του συγκεκριμένου έργου για τη Βουλγαρία είναι πολύ μεγάλη και γι' αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να το υλοποιήσουμε".

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πλέον τον South Stream προτεραιότητα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε αρνητικό ψήφισμα για το μέλλον του έργου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο