Το πρώτο Μουσείο Σκι στη Σλοβενία, στο οποίο παρουσιάζονται η ιστορία του χειμερινού αθλήματος και σημαντικοί σταθμοί στην εξέλιξή του στη χώρα, άνοιξε τις πύλες του στην πόλη Τζρζιτς, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται περισσότερα από 100 εκθέματα, είδη εξοπλισμού του αθλήματος, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από το τέλος του 19ου αιώνα.

Προβάλλουμε την ιστορία του σκι στη Σλοβενία, από τους σκιέρ του οροπεδίου Μπλόκε, που αναφέρονται για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα από τον λόγιο Γιάνεζ Βάικαρντ Βαλβάσορ στο έργο του "Η δόξα του Δουκάτου της Καρνιόλα", έως την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και την μετέπειτα περίοδο, δήλωσε η Γιάνα Μπάμπσεκ διευθύντρια του Μουσείου.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές στιγμές του αθλήματος, όπως τις διακρίσεις του σκιέρ Μπόγιαν Κριζάι, του πρώτου Σλοβένου που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1980 και πέτυχε άλλες σημαντικές νίκες σε παγκόσμιες διοργανώσεις, όπως την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Σλάντμινγκ το 1982.

Η πρώτη συλλογή αντικειμένων που έχουν σχέση με το σκι άρχισε να παίρνει μορφή το 1991 από τον λάτρη του αθλήματος Σβέτοζαρ Γκούτσεκ τον γιο και τη νύφη του, Άλες και Βλάστα Γκούτσεκ. Η συλλογή πρώτη φορά παρουσιάστηκε σε ξενοδοχείο στην Κράνισκα Γκόρα το 1994, όταν στην πίστα για άλμα με σκι της Πλάνιτσα διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το Μουσείο του Τρζιτς είναι πλέον η μόνιμη στέγη της συλλογής.

Το Μουσείο Σκι ανήκει εδώ, στο Τρζιτς, μία πόλη με παράδοση στο άθλημα που έχει δώσει τουλάχιστον 40 χειμερινούς αθλητές στη Σλοβενία, δήλωσε ο δήμαρχος Μπόρουτ Σάγιοβιτς.

Από την πόλη Τρζιτς κατάγεται ο αθλητής της χιονοσανίδας, Ζαν Κόσιρ, που επέστρεψε στη Σλοβενία με ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο από τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.