Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον αναμένεται να επισκεφθεί τη Σερβία την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, για να συζητήσει για την ενταξιακή πορεία της χώρας και το ζήτημα του Κοσόβου.

Η κ. Άστον θα συναντηθεί στο Βελιγράδι ενδεχομένως στις 28 Απριλίου, με τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να συζητήσει θέματα που αφορούν τη συνέχιση του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, στον οποίο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει διαμεσολαβητικό ρόλο και για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών που επιτεύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ανέφερε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο τελευταίος, 23ος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, στον οποίο συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι διεξήχθη στις 31 Μαρτίου. Στη συνάντηση αυτή είχε επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία για το δικαστικό σύστημα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Οι κ.κ. Άστον και Βούτσιτς θα συζητήσουν και για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ, που άρχισαν τον Ιανουάριο.

Τη Σερβία θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα και ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, αλλά η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει ακόμη καθορισθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Πέτερ Στάνο στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

"Ο Επίτροπος επισκέπτεται όλες τις χώρες, οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και θέλει σύντομα να επισκεφθεί και τη Σερβία. Μόλις καθορισθεί η ημερομηνία της επίσκεψης και συμφωνηθεί το πρόγραμμα των επαφών θα ανακοινωθεί" είπε ο κ. Στάνο.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ανέθεσε στον κ. Βούτσιτς την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου είναι αρχηγός, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 16 Μαρτίου.