Η οικογένεια με τις περισσότερες μετοχές στην πλοιοκτήτρια εταιρεία Chonghaejin Marine Co.Ltd, το οχηματαγωγό πλοίο Sewol της οποίας βυθίστηκε στη Νότια Κορέα την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι –κυρίως μαθητές– θα αναλάβει την κοινωνική και νομική ευθύνη για το δυστύχημα, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της.

Ο δικηγόρος δεν είπε ότι η οικογένεια αναλαμβάνει την αστική ευθύνη για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε "τραγικό δυστύχημα" και τόνισε ότι η οικογένεια δεν κλήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

"Ο (ιδιοκτήτης της εταιρείας) Γιου (Μπιουνγκ Ουν) και η οικογένειά του θα αναλάβουν όλη τη νομική και κοινωνική ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα, αν χρειαστεί, ως μεγαλομέτοχοι της εταιρείας", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Σον Μπιουνγκ Τζι.

Ο Γιου Μπιουνγκ Ουν είναι ο ιδρυτής μίας εταιρείας που πτώχευσε τη δεκαετία του 90 και της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σήμερα στην Chonghaejin Marine Co. Ltd, ιδιοκτησίας επενδυτικών κεφαλαίων που ελέγχουν οι δύο γιοι του – ο Γιου Ντάε Κιουν και ο Γιου Χιουκ Κι.

Οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν εφόδους τόσο στην εταιρεία όσο και στο σπίτι του Γιου στο πλαίσιο της έρευνας για τη συγκέντρωση στοιχείων, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν τις οφειλές της εταιρείας και τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό που διαθέτει ο Γιου και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Όπως είπε ο Σον: "εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν οικονομικές παρατυπίες όπως φοροδιαφυγή ή μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στην οικογένεια Γιου".