Ζημιές σε δύο χωριά της περιφέρειας Βίντιν στη βορειοδυτική Βουλγαρία, αλλά και σε γέφυρες, προκάλεσαν οι πλημμύρες που σημειώθηκαν και έγιναν κεντρικό θέμα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

«Είναι αληθινό θαύμα ότι δεν υπάρχουν θύματα» δήλωσε ο δήμαρχος του Τσούπρενε Βάνγιο Κόστιν. Το χωριό υπέστη -μαζί με τους δήμους Μπελογκραντσίκ και Ρούζιντσι- τις μεγαλύτερες ζημιές, όταν ο ποταμός Λομ πλημμύρισε, παραμονές του Πάσχα, με το ύψος των υδάτων να ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα.

Το ύψος των ζημιών εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες λέβα, ενώ έπειτα από την άμεση αντίδραση των αρχών και των κατοίκων- που είχαν τεθεί σε εγρήγορση εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων στη δυτική και βόρεια, κυρίως, Βουλγαρία τις τελευταίες ημέρες- δεν υπήρξαν θύματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί ο δήμος Ρούζιντσι, ενώ νέα πλημμύρα έπληξε άλλα δύο χωριά στην περιοχή χθες το βράδυ. Η ποσότητα της βροχής στο χωριό Πλεσίβετς έφτασε τα 80 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και μερική εκκένωση του πληθυσμού.

Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να αδειάζουν τα νερά από το φράγμα «Κοπρίνκα» στην περιφέρεια Στάρα Ζαγόρα, με ρυθμό εκροής 30 κυβικά μέτρα/ανά δευτερόλεπτο, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, σύμφωνα με την οποία το μεγάλο φράγμα στον ποταμό Τούντζα είχε γεμίσει ως το ανώτερο όριο εδώ και τρεις μέρες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι βροχοπτώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας αναμένεται να συνεχιστούν, τουλάχιστον ως το ερχόμενο Σάββατο.