Τα σκάνδαλα διαφθοράς, οι τηλεφωνικές υποκλοπές, η λαϊκή αμφισβήτηση – τίποτε δεν φαίνεται να μπορεί να εμποδίσει τον ισλαμοσυντηρητικό πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επικεντρωθεί στο στόχο του να εκλεγεί πρόεδρος φέτος το καλοκαίρι, ο πρώτος που θα εκλεγεί απ' ευθείας από το λαό της Τουρκίας.

Έχοντας κερδίσει 45% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία ήταν γεμάτη παγίδες για τις φιλοδοξίες του, ο ισχυρός άνδρας της χώρας βλέπει ήδη τον εαυτό του στο ανώτατο αξίωμα, ενώ έχει ήδη προειδοποιήσει πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που θα έχει στη διάθεσή του.

"Εννοώ να χρησιμοποιήσω όλες τις προνομίες του προέδρου", είχε δηλώσει πρόσφατα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε ρήξη με την παράδοση του πρωθυπουργικού κοινοβουλευτικού καθεστώτος και του προέδρου με τις περιορισμένες εξουσίες, για να προκρίνει ένα ντε φάκτο ημιπροεδρικό σύστημα.

Η προεδρική εκλογή θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με άμεση καθολική ψηφοφορία στις 10 και 24 Αυγούστου και ο Ερντογάν είναι προς το παρόν το φαβορί.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος απέτυχε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιβάλει ένα προεδρικό σύστημα, ευχήθηκε να υπάρξει ένας πρόεδρος που "να ιδρώνει, να τρέχει και να κάνει τους άλλους να τρέχουν", δηλαδή ένας πρόεδρος που να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να πιέζει την κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν παρατηρητές.

Ωστόσο ο νυν πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, πιθανός υποψήφιος για την προεδρία και πολιτικός συνοδοιπόρος του Ερντογάν, έχει αρνηθεί να γίνει ο Μεντβέντεφ του Ερντογάν, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μια ανταλλαγή θέσεων, όπως είχαν κάνει στη Ρωσία οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Η φόρμουλα δεν είναι προσαρμοσμένη για την Τουρκία", δήλωσε ο Γκιούλ, υποστηρίζοντας πως δεν έχει "πολιτικό σχέδιο στις σημερινές συνθήκες".

"Ο Γκιούλ αρνείται να είναι ένας υπάκουος αρχηγός κυβέρνησης, κάτι που θα επιθυμούσε ο Ερντογάν για να έχει τα χέρια ελεύθερα ώστε να συνεχίσει να διοικεί την Τουρκία", την οποία κυβερνά από το 2002, σχολιάζει ο Σερκάν Ντεμιρτάς της εφημερίδας "Χουριέτ Ντέιλι Νιούζ".

Ο πολιτικός σχολιαστής εκτιμά πως οι δύο άνδρες δεν θα προχωρήσουν εντούτοις σε ένα μπρα-ντε-φερ που θα ήταν εν δυνάμει επιζήμιο για το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο είχαν ιδρύσει μαζί το 2001 και φέρει στην εξουσία την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο ο Γκιούλ έχει επανειλημμένα αποστασιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό από τον Ερντογάν, προβάλλοντας τη μετριοπάθεια μπροστά στην άνοδο της αμφισβήτησης του πρωθυπουργού για τον "αυταρχισμό" του και για τις πολύ σφοδρές επιθέσεις του εναντίον των επικριτών του, μεταξύ των οποίων οι πιστοί του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί αυτούς τους τελευταίους ότι έχουν δημιουργήσει ένα "παράλληλο κράτος" και ότι συνωμοτούν εναντίον του.

Ωστόσο οι δύο άνδρες προσπαθούν να διαψεύδουν οποιαδήποτε αντιπαλότητα ή ενδεχόμενη αντιπαράθεση. "Δεν θα υπάρξει απολύτως καμιά σύγκρουση ανάμεσα σε μένα και τον πρόεδρο" τόνισε και πάλι χθες, Τετάρτη, ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Άλλα ονόματα μελλοντικών πρωθυπουργών αναφέρονται στον Τύπο, κυρίως αυτά των νυν αντιπροέδρων της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και Αλί Μπαμπατζάν, πιστών του Ερντογάν, του αναμφισβήτητου αρχηγού του AKP ο οποίος, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, δεν μπορεί να διεκδικήσει τέταρτη θητεία επικεφαλής της κυβέρνησης στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

"Η υποψηφιότητα του κ. Ερντογάν είναι πλέον αναμφίβολη, μένει να μάθουμε πότε να ανακοινωθεί επισήμως", υπογραμμίζει ο Ντεμιρτάς.

Στη διάρκεια μιας ομιλίας του την Τρίτη στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν εξήγησε πως "διαβουλεύσεις διεξάγονται στους κόλπους του AKP" για να καθοριστεί ο υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές, το όνομα του οποίου θα πρέπει να ανακοινωθεί στα τέλη Μαΐου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να μεταβεί τον ερχόμενο μήνα στην Ευρώπη για να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των πολυάριθμων εκπατρισμένων τούρκων ψηφοφόρων.

Η τουρκική αντιπολίτευση έχει εκνευριστεί από την πλευρά της από το γεγονός ότι η συζήτηση για τον μελλοντικό πρόεδρο διεξάγεται μόνο μέσα στο AKP, χωρίς αληθινή συζήτηση στους κόλπους της κοινής γνώμης.

"Η εξουσία ενεργεί ωσάν ο επόμενος πρόεδρος να μην αντιπροσωπεύει παρά το AKP. Και τι θα κάνει με το 55% που δεν ψήφισε τον Ερντογάν (στις δημοτικές εκλογές);" δήλωσε ο Σεζγκίν Τανρικουλού, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στο κοινοβούλιο, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καταγγέλλοντας έναν "ελιγμό μονοκομματικού καθεστώτος".