Προς τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών οδεύει το Αφγανιστάν με βάση τα πιο πρόσφατα προσωρινά στοιχεία από τη συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων που ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ούτε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλά Αμπντουλά, αλλά ούτε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ασράφ Γάνι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή (IEC), περίπου στο 82,6% των ψήφων από 34 επαρχίες, ο Αμπντουλά προηγείται με το 43,8% των ψήφων ακολουθούμενος από τον Γάνι με 32,9%.

Ο Αμπντάλα, πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει αυξήσει το προβάδισμά του έναντι του βασικού αντιπάλου του Γάνι, πρώην τεχνοκράτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην προσπάθεια να διαδεχτεί τον απερχόμενο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και να γίνει ο δεύτερος πρόεδρος του Αφγανιστάν από το 2001, αλλά υπολείπεται αρκετά από το συγκεντρώσει το απαιτούμενο 50% των ψήφων για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο.

«Με το 17,5% των ψήφων που απομένει να καταμετρηθεί, είναι αμφίβολο ότι κάποιος θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο» ανέφερε ο πρόεδρος της IEC, Αχμάντ Γιουσούφ Νουριστάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ.

Για να επικρατήσει κάποιος από τους υποψηφίους πρέπει να εξασφαλίσει πάνω από το 50% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων . Σε αντίθετη περίπτωση, οι δυο πρώτοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων θα αναμετρηθούν σε επαναληπτικές εκλογές. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 14 Μαΐου και εάν τελικά κριθεί αναγκαίο να γίνει δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί πιθανώς στα τέλη Μαΐου.