Ο ρώσος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και η ρωσίδα συγγραφέας Λουντμίλα Ουλίτσκαγια κατήγγειλαν σήμερα από το Κίεβο την πολιτική του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, στη διάρκεια μιας συνάντησης ρώσων και ουκρανών διανοούμενων που έχει στόχο να αποφευχθεί μια «τραγική» ρήξη μεταξύ των αδελφών αυτών λαών.

«Είμαστε εδώ γιατί δεν συμφωνούμε με την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό τον οποίο το καθεστώς του Κρεμλίνου εμποδίζει να ζήσει τη ζωή του αυτόνομα», δήλωσε ο Χοντορκόφσκι ενώπιον πολλών εκατοντάδων ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο του Κιέβου όπου πραγματοποιούνταν η εκδήλωση.

Ο Χοντορκόφσκι, που έλαβε τον Δεκέμβριο χάρη από τον Πούτιν αφού εξέτισε 10ετή κάθειρξη, συνδιοργάνωσε τη συνάντηση αυτή με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Γιούρι Λουτσένκο, ο οποίος ήταν επίσης φυλακισμένος προτού λάβει χάρη από τον έκπτωτο πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Κανένας δικτάτορας όσο ισχυρός κα να είναι δεν θα μπορούσε να κάνει τους δύο λαούς μας εχθρούς», συνέχισε ο Χοντορκόφσκι, καταγγέλλοντας «τη ρώσικη προπαγάνδα».

Οκτώ στους δέκα Ρώσους υποστηρίζουν τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, γεγονός που προκαλεί αντιρωσικά αισθήματα στη χώρα.

«Είμαστε εδώ γιατί δεν μας αρέσει αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, όμως δυστυχώς ο λαός μας υποστηρίζει την κυβέρνησή μας και είμαστε μια ορατή μειοψηφία», δήλωσε από την πλευρά της η Ουλίτσκαγια.

Η λογική και οι προσπάθειες των λογικών ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση», εκτίμησε η συγγραφέας. «Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι για εμάς απαράδεκτη και τραγική και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για εμάς προκειμένου να διατηρήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις», κατέληξε η ίδια.