Υπερβολική χρήση βίας, κακοποίηση και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, είναι η εικόνα που μεταφέρει για τις φυλακές της Τουρκίας, η έκθεση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Όπως αναφέρει η έκθεση οι κρατούμενοι στις φυλακές και στις αστυνομικές εγκαταστάσεις κακοποιούνται, ενώ οι τουρκικές αρχές απάντησαν στις συστάσεις της επιτροπής στέλνοντας εγκύκλιο, με την οποία ζητούσαν να αποφεύγεται η κακομεταχείριση και η υπερβολική χρήση βίας.

Η επιτροπή αναφέρει ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, ειδικά στις φυλακές του Αγκρί και του Εντιρνέ, οι οποίες στεγάζονται σε ερειπωμένα κτήρια.

Οι φυλακισμένοι περνούν τις ώρες τους σε σκοτεινά κελιά, με κακές συνθήκες υγιεινής και χωρίς δυνατότητα άσκησης σε υπαίθριους χώρους, σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλές από τις φυλακές που επισκέφθηκαν κλιμάκια της επιτροπής ήταν υπερπλήρεις, δεν υπήρχαν οργανωμένες δραστηριότητες, όπως εργασία, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων, ενώ γίνεται λόγος για δραματική έλλειψη γιατρών και ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Επίσης η έκθεση της επιτροπής για τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων, αναφέρει πως όσοι κρατούνταν σε αυτά στερούνται νομικής ή άλλης υποστήριξης.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε ότι σχεδιάζεται να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών, με την κατασκευή περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων κράτησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας,Sadullah Ergin, έχει προαναγγείλει την κατασκευή 86 νέων σωφρονιστικών ιδρυμάτων μέχρι το 2015,, με συνολική χωρητικότητα 40.000 ατόμων.

Αναφέρεται ότι οι φυλακισμένοι κατάδικοι έχουν αυξηθεί κατά 10% από το 2002, ενώ περίπου 2 δις τουρκικές λίρες θα δαπανηθούν για την κατασκευή σωφρονιστικών καταστημάτων στην Τουρκία και 32 φυλακές θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2012