Επιμέλεια: Γιώργος Ποριώτης

Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σε συσκευασμένο γάλα σε δύο πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι η πρώτη επίπτωση, που παρατηρείται στην διατροφική αλυσίδα μετά την ιαπωνική πυρηνική κρίση.

Τα ίχνη ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβαλλοντικής Προστασίας, η οποία ανακοίνωσε ότι αυξάνει τους ελέγχους στο γάλα και το νερό.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές, τα ποσοστά που εντοπίστηκαν είναι "πάρα πολύ πιο χαμηλά από τα όρια ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, τόσο  για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά".

Ο αριθμός των πολιτειών όπου έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια, μετά από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκοσίμα, έχει αυξηθεί σε 15, προκαλώντας την ανησυχία της Επιτροπής, η οποία τόνισε ότι ήταν αναμενόμενο να διασκορπιστεί ραδιενέργεια, λίγες ημέρες μετά από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.

Τα ποσοστά ραδιενεργού ιωδίου 131, εντοπίστηκαν αυξημένα στις 25 Μαρτίου, στην πόλη Spokane, της Ουάσινγκτον και σύμφωνα με την επιστήμονα της FDA, Patricia Hansen, τα ποσοστά ραδιενέργειας είναι 5.000 φορές χαμηλότερα από το επίπεδο ασφαλείας, ενώ τις επόμενες πέντε ημέρες αναμένεται να μειωθούν αισθητά τα ποσοστά ραδιενέργειας.

Η Patricia Hansen, συμπληρώνει ότι “η ραδιενέργεια είναι μέρος της καθημερινότητας, καθώς μπορούμε να εκτεθούμε σε ραδιενέργεια κατά την διάρκεια μίας πτήσης, βλέποντας τηλεόραση η ακόμα και από την ακτινοβολία κάποιου μηχανήματος”.

Ιαπωνία :10.000 φορές πάνω από το όριο η ραδιενέργεια στο νερό

Την ίδια στιγμή εντοπίστηκε ραδιενεργό ιώδιο σε υδροφόρο ορίζοντα που βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, δήλωσε απόψε ο φορέας εκμετάλλευσης της Tokyo Electric Power (Tepco).

Ένα δείγμα νερού που ελήφθη χθες την Τετάρτη κάτω από τον αντιδραστήρα 1 της μονάδας παρουσίασε ένα επίπεδο 430 μπεκερέλ ανά κυβικό εκατοστό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό το επίπεδο ήταν "10.000 φορές ανώτερο" από το επιτρεπόμενο όριο.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα υψηλό αριθμό", υπογράμμισε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να αναθεωρηθεί αύριο Παρασκευή.