Η απόφαση της Βουλής του Κοσόβου για συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου εκφράζει "τη σημασία αυτής της πράξης και την ευρωπαϊκή υπευθυνότητα του Κοσόβου" τονίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα προσθέτοντας ότι η χώρα του θα συνεργαστεί σε όλες τις έρευνες που έχουν στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας.

Τα κρατικά όργανα της Αλβανίας συνεργάστηκαν και θα συνεργαστούν ξανά σε όλες τις έρευνες που έχουν στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου.

"Ωστόσο, όπως στο παρελθόν αρνηθήκαμε και απορρίψαμε ορισμένες φρικτές εικασίες γύρω από τον απελευθερωτικό πόλεμο στο Κόσοβο, δεν θα συγκρατηθούμε από τέτοιες αντιδράσεις και στο μέλλον, αν εμφανιστούν πάλι. Όλοι έχουμε την ανάγκη για την αποκάλυψη της αλήθειας για το παρελθόν, αλλά αυτό που δεν χρειάζεται κανείς είναι το παρελθόν να αποτελέσει πηγή εικασιών σε βάρος του μέλλοντος" τονίζει κ. Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εκφράζει την προσδοκία η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας να οδηγήσει σε πρόοδο σε σχέση με τη συμφωνία των Βρυξελλών.

"Πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί στο συνόλό της. Επίσης, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ως κορωνίδα του διαλόγου να υπογραφεί διακήρυξη για τις σχέσεις καλής γειτονίας των δύο κρατών, ως πράξη εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου. Η πράξη αυτή θα ήταν στήριξη της ένταξης του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως στον ΟΗΕ, αλλά θα ήταν και κίνητρο για την ενσωμάτωση της Σερβίας και του Κοσόβου στην ΕΕ" δηλώνει ο κ. Ράμα σημειώνοντας ότι "η μη αναγνώριση του Κοσόβου είναι χάσιμο χρόνου".

Είναι, ωστόσο θέμα εκτίμησης της σερβικής πολιτικής και της ισορροπίας που προσπαθεί να θέσει μεταξύ της μη αναγνώρισης ως απόρριψη και της μη αναγνώρισης ως δισταγμό ή αναβολή απόφασης για αργότερα, υποστηρίζει ο κ. Ράμα.

Σερβία κατά κάποιον τρόπο είναι στην πορεία της αποδοχής αυτής της δεύτερης εκδοχής, της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσοβο, αλλά χωρίς ρητή διακήρυξη για την ανεξαρτησία, επειδή έτσι, όχι μόνο ανοίγει το δρόμο της για ένταξη στην ΕΕ, αλλά δίνει και ισχυρό και βασικό κίνητρο για την ένταξη της περιοχής σε νέα εποχή σχέσεων. Φυσικά για να εδραιωθεί αυτή η νέα εποχή είναι αναγκαία η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η οποία, πιστεύω, ότι θα επιταχύνει ριζικά την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ" αναφέρει.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς προτείνονται για Νόμπελ Ειρήνης, ο κ. Ράμα σημειώνει ότι αξίζουν το βραβείο για το θάρρος που επέδειξαν. Θα είναι είναι βραβείο για τη συμβολή τους στην αλλαγή της εικόνας στα Βαλκάνια από τόπο συγκρούσεων σε τόπο, στον οποίο ανταλλάσσονται χειραψίες συμφιλίωσης.