Ο Σίνισα Μάλι, μέλος του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), εξελέγη νέος δήμαρχος Βελιγραδίου.

Ο κ. Μάλι, ο οποίος από τις 18 Νοεμβρίου του 2013 ήταν επικεφαλής του προσωρινού συμβουλίου της σερβικής πρωτεύουσας, εξελέγη δήμαρχος Βελιγραδίου στη χθεσινή συνεδρίαση της συνέλευσης της πόλης με 79 ψήφους υπέρ και 15 κατά.

"Θα είμαι δήμαρχος όλων των κατοίκων του Βελιγραδίου, όχι μόνον εκείνων που ψήφισαν το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα" είπε ο κ. Μάλι, σημειώνοντας ότι προτεραιότητά του είναι η οικονομική εξυγίανση μέσω επιθετικών μέτρων λιτότητας, μείωσης των περιττών δαπανών και ενθάρρυνσης των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Στη νέα συνέλευση συμμετέχουν πέντε παρατάξεις- ο συνασπισμός με επικεφαλής το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) έχει 63 έδρες, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα 21, το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 10, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας εννέα, το Κόμμα Συνταξιούχων έξι και μία έδρα έχει ανεξάρτητο μέλος.

Ο Σίνισα Μάλι, 42 ετών, είναι απόφοιτος της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, διαθέτει άδεια διαχειριστή χαρτοφυλακίου που χορηγείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και είναι πιστοποιημένος οικονομικός αναλυτής.

Διετέλεσε βοηθός υπουργού Ιδιωτικοποιήσεων το 2003-2004 και προηγουμένως εργάστηκε στην Credit Suisse First Boston, CSFB, επενδυτική τράπεζα στη Νέα Υόρκη και στην "Deloitte & Touće" στην Πράγα και στο Βελιγράδι.

Έως την εκλογή στο δημαρχιακό αξίωμα ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και μελλοντικού πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.