Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Την ώρα που η βία δεν λέει να αποκλιμακωθεί στην ανατολική Ουκρανία, με το κλίμα μεταξύ Ουκρανών και φιλορώσων αυτονομιστών να μυρίζει «μπαρούτι», διπλωματική ένταση επικρατεί μεταξύ Δύσης και Μόσχας.  

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είπε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνιας ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης. Η ίδια πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.

«Η Ρωσία έχει τη δύναμη, ή θα μπορούσε να έχει τη δύναμη, να οδηγήσει τους αυτονομιστές σε έναν ειρηνικό δρόμο συζητήσεων για το Σύνταγμα και τις προετοιμασίες για τις εκλογές, όμως δυστυχώς λείπουν αυτά τα σημάδια», επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος. «Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αντιδράσουμε. Θα πρόκειται για μια κοινή ευρωπαϊκή δράση και μια δράση από τη G7» είπε.

Λίγο αργότερα η G7 εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Οι ηγέτες κάλεσαν να υπάρξει άμεση αντίδραση της G7 και αναφέρθηκαν στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα εναντίον της Ρωσίας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε απο΄τη γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών.

«Υπενθύμισαν την αξίωσή τους να ευοδωθεί η δημοκρατική διαδικασία στην Ουκρανία», κρίνοντας ότι «η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου είναι θεμελιώδης ώστε να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αποφασίσουν ελεύθερα και με απόλυτη διαφάνεια για το μέλλον τους», επισημαίνει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τους ηγέτες, «η Ρωσία, βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβε στη Γενεύη, πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, απέχοντας από προκλητικές δηλώσεις ή κινήσεις εκφοβισμού».

Εξάλλου «υπογράμμισαν την ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συμφωνία της Γενεύης, προκειμένου να υπάρξει επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο». Παράλληλα οι ηγέτες «συμφώνησαν να ζητήσουν την ενίσχυση του ρόλου της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία».

Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) της Μόσχας ανέφερε ότι η Μόσχα αναμένει η διεθνής συμφωνία για την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης να εφαρμοστεί με ουσιαστικά βήματα, αφήνοντας αιχμές κατά της Δύσης. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν μια επανάσταση στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιούν το Κίεβο ως «πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι» κατά της Ρωσίας.