Ένας 24χρονος Αμερικανός πολίτης, ο οποίος κατηγορείται για «κατάφωρη παραβίαση της έννομης τάξης», συνελήφθη νωρίτερα τον Απρίλιο στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA. Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άρχιζε σήμερα μια διήμερη επίσκεψη στη Νότια Κορέα.

«Ένα αρμόδιο όργανο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας συνέλαβε τον Αμερικανό Μίλερ Μάθιου Τοντ, ηλικίας 24 ετών, στις 10 Απριλίου για την άφρονα συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των τυπικών διαδικασιών για να εισέλθει στο έδαφος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας με σκοπό να περιηγηθεί σε αυτήν», μετέδωσε το KCNA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Τοντ έφερε τουριστική θεώρηση εισόδου (βίζα) για την Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, αλλά την έσκισε και την έκανε κομμάτια και φώναζε ότι ήρθε «στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας αφού την επέλεξε ως καταφύγιο».

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί απειλεί όχι μόνο για την Ασία αλλά και για τις ΗΠΑ.