Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η ισλαμική Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και η Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Την Πέμπτη το Ισραήλ ανέστειλε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους τονίζοντας ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με μια κυβέρνηση στην οποία περιλαμβάνεται μια οργάνωση που επιθυμεί την καταστροφή του.

"Υποβάλω την παραίτησή μου και η κυβέρνηση είναι στα δικά σας χέρια όποτε το θελήσετε", είπε ο Χαμντάλα στον Αμπάς, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Χαμντάλα είχε παραιτηθεί και πέρσι τον Ιούνιο μετά από μια διένεξη για τις εξουσίες του, όμως στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφασή του.

Η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης από ανεξάρτητους τεχνοκράτες μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων και τη διεξαγωγή εκλογών έξι μήνες αργότερα.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν έχουν διεξαχθεί εθνικές εκλογές μετά τη νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές του 2006 που οδήγησε τελικά στη σύγκρουση των δύο οργανώσεων και στο σχηματισμό δύο παλαιστινιακών κυβερνήσεων, μία στη Δυτική Όχθη με επικεφαλής αρχικά τον Σάλαμ Φάγεντ και στη συνέχεια τον Χαμντάλα και μία στη Λωρίδα της Γάζας, που ελεγχόταν από τη Χαμάς, υπό τον Ισμαήλ Χανίγε.