Σλοβενία: Η Μπράτουσεκ έχασε την ηγεσία του κόμματός της - Πιθανή η πτώση της κυβέρνησης

Σλοβενία: Η Μπράτουσεκ έχασε την ηγεσία του κόμματός της - Πιθανή η πτώση της κυβέρνησης

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ απώλεσε το Σάββατο την ηγεσία του κεντροαριστερού κόμματός της Θετική Σλοβενία (PS) μετά από έντονη κομματική αμφισβήτηση προς το πρόσωπό της, σε μια πολιτική εξέλιξη που είναι πιθανό να ανατρέψει την κυβέρνησή και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το κόμμα επέλεξε τον δήμαρχο της Λιουμπλιάνα, Ζόραν Γιάνκοβιτς στη θέση του νέου ηγέτη του PS, ανακοίνωσε το κόμμα μέσω του Twitter. Όμως και οι τρεις εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την πρωθυπουργία της Μπράτουσεκ, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με ένα κόμμα του οποίου ηγείται ο Γιάνκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και η υπόθεσή του είναι υπό έρευνα αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. 

«Δεν μπορώ πλέον να είμαι πρωθυπουργός, αν δεν έχω την υποστήριξη από το δικό μου κόμμα», είπε η Αλένκα Μπράτουσεκ ενώπιον του συνεδρίου και πριν από την ψηφοφορία. Η Σλοβενία επέτυχε υπό την πρωθυπουργία της Μπράτουσεκ να αποφύγει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης τον περασμένο Δεκέμβριο με την άντληση 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από ίδια κεφάλαια για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο