Ο Ιταλός στρατιώτης που τραυματίστηκε από έκρηξη παγιδευμένου δέματος, στο στρατόπεδοΛιβόρνο, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Κοριέρε Ντέλα Σέρα, πίσω από την επίθεση πιθανολογείται ότι βρίσκεται η οργάνωση Fai, που τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αναλάβει την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων με παγιδευμένα δέματα σε πρεσβείες.

Το δέμα είχε σταλεί στο στρατόπεδο αλεξιπτωτιστών Πιζακάνε, στην περιοχή Λιβόρνο κοντά στην Τοσκάνη και σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, εξερράγη στα χέρια του στρατιώτη που το άνοιξε

Η έκρηξη σημειώθηκε στο αρχηγείο των αλεξιπτωτιστών «Para Folgore» που θεωρούνται επίλεκτο σώμα του ιταλικού στρατού και τραυματίας είναι ο αξιωματικός Αλεσάντρο Αλμπαμόντε, σαράντα ενός ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη χειρουργική αφαίρεση τριών δακτύλων του αριστερού χεριού και δυο του δεξιού, ενώ τα τελευταία ιατρικά στοιχεία αναφέρουν ότι πιθανότατα να χάσει την όραση από το αριστερό του μάτι.

Οι Ιταλοί ανακριτές αφήνουν να διαρρεύσει ότι πρόκειται πιθανότατα για πράξη αναρχικών οργανώσεων, με στενές διασυνδέσεις με Ελλάδα και Ελβετία.

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, στον ιστότοπό της, τονίζει ότι είναι, πιθανώς, μια επίθεση σχεδιασμένη από την γνωστή Federazione Anarchica Informale ( Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία) που είχε «υπογράψει», τον περασμένο Δεκέμβριο, τις επιθέσεις στις πρεσβείες της Ελλάδας, της Ελβετίας και της Χιλής, στη Ρώμη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, είχε τοποθετηθεί σε μαλακό πακέτο, μπεζ χρώματος σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για μικρές αποστολές.

Το πακέτο είχε παραλήπτη τον αρχηγό της ταξιαρχίας Φόλγκορε και Ιταλοί ανακριτές άφησαν να διαρρεύσει πριν από λίγο ότι η έκρηξη συνδέεται στενά με τα δύο πακέτα-βόμβες που εστάλησαν στον Κορυδαλλό και στην ελβετική ομοσπονδία της πυρηνικής βιομηχανίας Swissnuclear στο Όλτεν, που τραυμάτισε δύο άτομα.

Το κείμενο της ανάληψης ευθύνης, βρισκόταν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μέσα στο ίδιο το πακέτο που έφτασε μέσω ταχυδρομείου.

Επίσης, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, το πακέτο βόμβα που έφτασε, σήμερα, πάντα, στις φυλακές του Κορυδαλλού, είχε σταλεί από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την Φλωρεντία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καταδίκασε την «άνανδρη επίθεση του Λιβόρνο» και εξέφρασε όλη του την αλληλεγγύη στους άνδρες της ταξιαρχίας Φόλγκορε που «φέρουν σε πέρας με υποδειγματικό τρόπο το έργο τους, στο Αφγανιστάν».

Την καταδίκη και την αλληλεγγύη του εξέφρασε και ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.